Koningsdag a.s. vindt voor de derde keer het Vogelschieten van het Gilde van Wieërter Stadsschötte Ste. Catharina 1480 plaats in het Weerter Stadscentrum.

Evenals vorig jaar staat de vogel ook dit jaar op het plein bij de Langpoort / Emmasingel / Stationsstraat. Aan deze wedstrijd kunnen alleen de mannelijke leden van Ste. Catharina deelnemen. Daarnaast wordt gelijktijdig ook geschoten om de titel Burger-Koning van Weert. De wedstrijd om de titel Burger-Koning staat open voor alle mannen van achttien jaar en ouder.

Mannen die aan deze wedstrijd willen deel nemen, kunnen zich vanaf 12.30 uur inschrijven bij de stand van het Gilde naast de schietinstallatie. Vooraanmelden kan vanaf nu via de website www.catharina1480.nl. Beide wedstrijden beginnen rond 13.00 uur.

Eeuwenoude tradities
Vanaf 11.30 uur vindt de voorbereiding op de wedstrijd plaats met ceremonies en gebruiken die sinds 1480, het jaar van de oprichting van het Gilde, praktisch ongewijzigd zijn gebleven. Zo wordt de vogel gezegend, waarbij Gods zegen wordt afgeroepen over de wedstrijd en de deelnemers, trekt het Gilde driemaal in steeds kleiner wordende kringen om de schietboom heen waarmee kwaad uit de groep wordt geweerd en het Gilde eensgezind en met zuivere bedoelingen een nieuwe koning uit haar midden zal accepteren. Daarna schieten notabelen op de vogel waardoor deze wordt ‘bevrijd’ en de leden op de ‘vogelvrije’ vogel kunnen schieten.
Het publiek krijgt tijdens al deze handelingen deskundige uitleg door één van de leden van het Gilde.

Wanneer Arthur Tullemans zich ook dit jaar tot Koning schiet, wordt hij Keizer omdat hij zich dan drie jaar op rij Koning heeft geschoten. Dat maakt de strijd dit jaar extra spannend. Mocht Arthur Keizer worden, dan is het voor de vierde keer in het 535-jarig bestaan van het Gilde dat de vereniging een Keizer heeft. De installatie van de nieuwe Koning vindt plaats direct nadat de vogel is afgeschoten. Ook deze installatie gebeurt volgens eeuwenoude traditie en wordt voor het publiek toegelicht.

Het Burger-Koningschap is een wedstrijd waar mannen van af achttien jaar aan kunnen deelnemen. De winnaar is diegene die de plaat naar beneden schiet. Hij is komend jaar Burger-Koning. Afgelopen jaar viel Bert Menzink die eer te beurt. De titel brengt geen verplichtingen met zich mee, maar de Burger-Koning is van harte welkom om aan de activiteiten van het Gilde deel te nemen.