Wandeling smokkelpad

Op zondagmiddag 19 april a.s. is er vanaf 13.00 uur de mogelijkheid om een spannend Smokkelpad te lopen vanaf het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert.

Tot eind vorige eeuw werden in Weert levensmiddelen gesmokkeld. Zeker als het prijsverschil aan weerszijde van de grens met België groot was, loonde het de moeite om met boter, eieren en zout de grens over te steken. Dat gebeurde niet over de doorgaande weg, langs het grenskantoor, maar bospaadjes of door het moeras. Het moeilijk toegankelijke GrensPark Kempen Broek was dan ook uitermate geschikt voor het smokkelen en vele spannende verhalen hierover doen nog steeds de ronde.

Kinderen vanaf 7 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene met een landkaart en pungel op pad. Net als de smokkelaars vroeger gaan ze met smokkelwaar op pad en verkennen en beleven het landschap van het IJzeren Man gebied. Daarbij worden alle zintuigen en het oriëntatie vermogen flink geprikkeld. Ook moet de grenswacht op een dwaalspoor worden gebracht of worden misleid.

Het pad is ongeveer 1,5 km lang en duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen 3,50 euro per groepje en per pungel. Graag vooraf aanmelden omdat de deelname beperkt is. In het centrum kun je deze middag authentieke smokkelspullen bekijken en luisteren naar spannende smokkelverhalen.