Straf na geweld tegen BOA

Vandaag diende er een zaak bij de politierechter in Roermond met als aanklacht geweld tegen een BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) van de gemeente Weert. De zaak ging om mishandeling, bedreiging en belediging van een ambtenaar in functie. De rechter deed de uitspraak dat deze drie strafbare feiten zijn bewezen. De dader kreeg 50 uur taakstraf opgelegd en moet het slachtoffer € 250,- smartengeld betalen.

De burgemeester van Weert was bij de rechtszaak aanwezig en heeft een verklaring afgelegd na de zitting (tijdens de zitting was dit niet toegestaan). Hij wil als burgemeester en als werkgever een signaal afgeven omdat agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak structureel lijkt te worden, en dat is onacceptabel. Deze zaak is de druppel voor hem. Ter illustratie, er waren 24 agressiemeldingen in 2012, in 2013 waren er 22 meldingen, afgelopen jaar 32 en in 2015 zijn er tot nu toe al 7 meldingen. Het gaat hierbij zowel om verbale agressie, persoonlijke bedreiging als fysiek geweld.

Verklaring van burgemeester Jos Heijmans
“Als burgemeester van Weert wil ik een halt toeroepen aan toenemend geweld tegen ambtenaren in dienst van de overheid. De aanleiding hiertoe is geweld tegen een Buitengewoon Opsporingsambtenaar van de gemeente Weert.

Ik leg deze verklaring niet alleen af als burgemeester van Weert, maar ook als werkgever van een BOA die al 15 jaar met heel veel betrokkenheid haar werk verricht, en als burgervader die opkomt voor de veiligheid van de inwoners van zijn stad.

Steeds vaker worden werknemers met een publieke taak behandeld zonder enige vorm van respect of zelfs nog erger gediscrimineerd, bedreigd en/of mishandeld. Bij ieder geweldsincident tegen een treinconducteur, een brandweerman of zoals nu in Weert tegen een BOA, schreeuwen media, politiek en samenleving moord en brand. Na een paar dagen gaat men echter weer over tot de orde van de dag. De door de overheid aangestelde functionarissen blijven gewond, aangeslagen, verdrietig en met angst voor de rest van hun leven achter.

Het gezag en de integriteit van de overheid en daarmee het functioneren van de rechtsstaat wordt op deze wijze ernstig aangetast. De impact van geweldsincidenten op de samenleving, is groot.

De minister van Justitie en Veiligheid heeft een speciale campagne in het leven geroepen: Veilige Publieke Taak! Maar alleen campagne voeren helpt niet. Het wordt tijd dat er gevolgen worden verbonden aan dit voor de samenleving schokkende gedrag en tegemoet wordt gekomen aan het gevoel voor sociaal-maatschappelijke rechtvaardigheid.

Ik wil als burgmeester en als werkgever een signaal afgeven omdat agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak structureel lijkt te worden, en dat is onacceptabel. Ik roep mijn collega’s in het land op ditzelfde signaal af te geven. Behalve dat onze werknemers letsel wordt toegebracht dreigt ook de uitvoering van 080overheidstaken in gevaar te komen. Het gezag en de integriteit van de overheid en daarmee het functioneren van de rechtsstaat wordt op deze wijze ernstig aangetast.”

Verklaring van het slachtoffer (PDF):
http://bit.ly/1eaKz3l