De imkervereniging St. Ambrosius en de Molen- stichting uit Weert starten samen het project “Onze molenberg zzzoemt….

De Weerter imkervereniging plaatst op het terrein bij de St. Annamolen Keent enkele bijenkasten en gaat die beheren. Molenstichting Weerterland past het maaibeleid van de molenberg aan en heeft de molenberg en molentuin met een biodivers bijen-, vlinders- en insectenvriendelijke bloemenzaad ingezaaid.

Beide organisaties hebben afgesproken rond de molens optimale leefomstandigheden te creëren voor de bijenvolken, solitaire bijen, vlinders en andere insecten. Bij de molen aan de Keenterstraat in Weert wordt ook nog een insectenhotel gebouwd. Op zondag 7 juni om 14 uur wordt het startschot voor dit project gelost en mogen de bijen uitvliegen. Vervolgens presenteren de Imkervereniging Sint Ambrosius Weert, de NBV en Molenstichting Weerterland hun samenwerking aan alle bezoekers.

Bestuursleden Anthony Sterring Schouten van Almkerk van Sint Ambrosius en Vincent Sterring Schouten van Almkerk van de NBV en voorzitter Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland hebben enige tijd terug al afspraken over deze samenwerking gemaakt. Het project sluit naadloos aan bij het beleid van de gemeente Weert om een actieve bijdrage te leveren aan meer biodiversiteit in de Weerter binnenstad, stadswijken, kerkdorpen maar ook in het buitengebied van de Groenste Regio van de Wereld.

De beide bestuursleden van de imkervereniging noemen de samenwerking ‘een logische stap’. “Zonder bijen geen gewassen. Zonder gewassen geen zaden dus ook niets om te malen voor de molen. ” De molenaars begrijpen als de besten dat ze zonder de bijen ook niet kunnen bestaan en staan daarom vierkant achter de NBV om de bij en haar leefgebied door biodiversiteit te verbeteren.
Het Weerter project trekt inmiddels ook belangstelling uit andere delen van het land. “Molens bieden door de ruimte rondom de molens vaak ideale mogelijkheden om een bijdrage aan meer biodiversiteit te leveren”, constateert voorzitter Van den Berg van de Weerter molenstichting.

Molenstichting Weerterland wil jaarlijks een verdere molen aan het project toevoegen. Het project wordt gesteund door de Gemeente Weert, Het Bijenhuis van de NBV en FormLogic.