Schuttersfeest Tungelroy

Op zondag 17 mei aanstaande vindt in Tungelroy het groot plattelands schuttersfeest plaats. Als opmaat naar dit evenement zijn er al dagen eerder allerlei culturele activiteiten in Tungelroy. Zo organiseert fanfare St. Jan op donderdag 14 mei de St. Jansmarkt.

Donderdagavond om 19.00 uur is er in de feesttent aan de Kemperveldweg “Heavy donderdig”. Dit is een folk evenement wat na jaren afwezigheid weer terug is.

Zaterdag 16 mei om 14.30 uur is er een vrij toegankelijk dorpsschuttersfeest. De schutterij zal naar eeuwenoud gebruik dan koningsvogelschieten, met de traditionele gebruiken die aan het publiek worden uitgelegd. Andere belangstellenden kunnen deelnemen aan een drietalwedstrijd.

Zondag 17 mei is dan het hoogfeest van het Midden-Limburgs schutterswezen. Dan organiseert de schutterij van Tungelroy een groot cultureel plattelandsschuttersfeest met bijna honderden deelnemers! Dit in samenwerking met de kantonnale schuttersbond Eendracht Maakt Macht e.o.. Bij dit experimenteel schuttersfeest wordt de schutterstraditie gedemonstreerd op het Sint Barbaraplein, midden in de dorpskern. Het kerkbestuur van de parochie H. Barbara zal voor aanvang van de festiviteiten na aloud gebruik alle klokken van de in 1792 gebouwde St. Barbarakerk laten luiden.

Programma zondag 17 mei:
Om 13.00 uur beginnen de mars en showwedstrijden. Op maar liefst twee terreinen gelijktijdig. Vendeliers zullen het eeuwenoud gevecht tussen St. Joris en de draak uitbeelden op het St. Barbaraplein.

Om 13.30 uur zullen midden op het Sint Barbaraplein de keizers, koningen en koningsparen te bewonderen zijn. Sommige met eeuwenoud schutterszilver. Ook de marketensters, soetelaarsters en generaals zullen niet ontbreken. Fanfare Sint Jan uit Tungelroy zal de dag muzikaal ondersteunen en omstreeks 14.45 uur een aubade brengen aan het wereldlijk en kerkelijk gezag.

Om 15.00 uur zal de grote schuttersoptocht met 24 zeer bijzondere topschutterijen door de dorpskern van Tungelroy trekken. Nabij de Piuszaal is het defilé.

Na de optocht is er een educatief programma. Erfgoed Tungelroy onthult i.s.m. de schutterij een historische ontdekking. In de heemkundewereld wordt hierna reikhalzend uitgekeken. Zeer bijzonder in Tungelroy is de eeuwenoude verering van de Heilige Barbara. Hier zal ook op worden ingegaan. Aanleiding is de schenking van een weldoener van een zeer oud Sint Barbarabeeld aan de schutterij. Dit zal ook op die middag plaatsvinden.

Omstreeks 16.00 uur starten de schietwedstrijden met Oud Limburgse buksen. Een traditie van anderhalve eeuw. Zo schonk burgemeester Coenen van Weert in 1878 aan een schutterij zo’n buks en introduceerde hiermee het traditioneel schieten in de regio.

In de feesttent zal de zeer bekende DJ Michel dansmuziek brengen. Een dansvloer is aanwezig.

Om deze cultuurmanifestatie zo laagdrempelig te houden is er geen entree.