Soukayna TopTalent

De 17-jarige Soukayna El Mazari uit Weert is uitgeroepen tot TopTalent Gilde Opleidingen 2015. De tweedejaars studente van de mbo-opleiding Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening dankt haar uitverkiezing aan een uitmuntende stage bij de gemeente Weert.

Tijdens de eerste editie van het evenement Talent Werkt! in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond liet Soukayna woensdagavond vier andere toptalenten van Gilde Opleidingen achter zich. Door haar overwinning maakt zij dit najaar kans om nationaal Mbo-uitblinker te worden. De 17-jarige politica en juriste in de dop volgt meubelmaakster Simone Kristal uit Melderslo op als TopTalent. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is fantastisch”, zo luidde haar eerste, spontane reactie na de bekendmaking.

Toptalenten als Soukayna El Mazari laten zien hoe onmisbaar mbo’ers zijn als arbeidskrachten in onze maatschappij. Tijdens haar stage bij de gemeente Weert bleek Soukayna veel meer in haar mars te hebben dan wat haar stagebegeleider van haar vroeg. De jonge Weertse kwam zelf op het idee om de ambassadeur en consul-generaal van Marokko uit te nodigen voor een officieel bezoek aan de gemeente. Soukayna legde contacten met de ambassade, bereidde speeches voor, legde contacten met lokale partners en fungeerde als tolk.

Zowel bij de gemeente als bij de Marokkaanse gemeenschap in Weert oogstte ze veel waardering voor de organisatie van deze dag. Daarnaast hield de stagiaire van Gilde Opleidingen een presentatie voor een volle raadszaal. “Soukayna was erg enthousiast, ijverig en pragmatisch en heeft uitstekend werk voor ons gedaan. Ze heeft de durf en wil om dingen die ze niet comfortabel vindt toch te doen. Dat is een grote kracht”, vertelt haar stagebegeleider Samir Azerki. Met haar zeventien jaar heeft de jonge Weertse haar carrièrepad al uitgestippeld. “Ik wil zoveel mogelijk betekenen voor de mensen om me heen. Als politicus voor de bevolking in Weert en als lid van de Studentenraad voor mijn medestudenten op school. Na het mbo ga ik bestuursrecht studeren in Den Bosch. Daarnaast wil ik over drie jaar namens de SP meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Weert.”