De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert is zondagmiddag 28 juni uitgereikt in de Poort van Limburg. Het thema was dit jaar ‘publieke buitenruimte’. De Architectuurprijs 2015 ging naar het ontwerp voor het Stationsplein in Weert. Het publiek koos voor de Werthaboulevard, eveneens in Weert.

Met name in Weert zijn de laatste jaren verschillende bestaande pleinen en andere openbare buitenruimten gemoderniseerd of opnieuw ingericht. Niet alleen in het centrum maar ook daarbuiten zoals in Laar, Groenewoud, Leuken en Stramproy. In Nederweert is een van de opvallende projecten het Horecaplein op de hoek van de Kerkstraat met de Brugstraat. Stichting Architectuurlijk Weert koos dit jaar het thema publieke buitenruimte om de aandacht op stedenbouwkundige projecten te vestigen.

De bijeenkomst werd geopend met een lezing door Arthur Vogels, verkeerskundige. Hij belichtte de oorsprong en het belang van pleinen met het thema ‘place making’ en ‘making place’.

Publieksprijs
Het publiek kon zoals vanouds stemmen via de website van Architectuurlijk Weert en via de marktpresentatie op zaterdag 13 juni jl. De meeste publieksstemmen zijn uitgebracht op de Werthaboulevard als onderdeel van het project Poort van Limburg. Het stedenbouwkundige plan is van de hand van de heer Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek uit Gulpen in opdracht van de Gemeente Weert. Femke van Lierop stemde met vele anderen op dit meest gekozen project. Met haar motivatie “De Werthaboulevard biedt een heerlijk rustgevend zicht op het kanaal en de open ruimte richting het bedrijventerrein Noord. Je kunt hier eindeloos genieten van de rust, de passerende boten en plezierbootjes, de voorbij fietsende en wandelende mensen. Je zit midden in het centrum, maar toch in de rust. Met de zomer in aantocht, is dit het ideale plein om warme dagen door te brengen! Er staat altijd een briesje, als je je ogen sluit is het alsof je in het buitenland bent. H-E-E-R-L-I-J-K!” won Femke de dinerbon voor twee personen bij sterrenrestaurant Bretelli.

Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2015 Een jury bezocht de twaalf genomineerde projecten.

De jury bestond dit jaar uit:
– De heer Frans van Eersel, wethouder Gemeente Weert
– De heer Peter Geerts, stedenbouwkundige
– De heer Arthur Vogels, verkeers- en stedenbouwkundige.

De jury heeft de verschillende locaties beoordeeld op:
– de ten grondslag liggende visie en de uitwerking hiervan;
– het ontwerp en de toegepaste materialen;
– de functionaliteit.

De jury kende “vanwege de consistente aanpak van deze zeer complexe opgave” de Architectuurprijs Weert – Nederweert 2015 toe aan de rigoureuze make-over van het Stationsplein in Weert. Het ontwerp is onder leiding van de heer Joop Schaghen van de Antea Group uit Geleen tot stand gekomen. “De jury vindt de metamorfose van het Stationsplein een enorme verbetering. Een rommelige fietsenstalling is verplaatst; bussen hebben hun eigen, ruimere en meer logische plek en het voorplein is verkeersluw geworden. De jury looft de zorgvuldigheid van vormgeven, het kleur- en materiaalgebruik en de integratie van functies. Zodra de bouwwerkzaamheden aan het plein gereed zijn en op foutparkeren gehandhaafd kan worden, zal de allure van dit vernieuwde plein tot zijn recht komen”.

De prijs, een bronzen plastiek van Renier Vaessen, wordt in overleg met de Gemeente Weert aangebracht op een markante plaats op dit plein. Eervolle vermelding De jury kende twee eervolle vermeldingen toe. Een voor het inventief vormgeven van een nieuwe plek: het St. Rafaelpad als verbinding tussen de Wilhelminasingel en de Nieuwe Markt in Weert. De andere eervolle vermelding was voor het Horecaplein in Nederweert voor de evenwichtige uitwerking van de logistieke opgave aldaar.

www.architectuurlijkweert.nl

foto: door Henk Heijnen Imaging

14 REACTIES

  1. Hoeveel geld hebben ze gegeven om dit te laten winnen. Kom op het lachertje lees huilertje van de week.Je bent er je leven niet zeker als voetganger of fietser en automobilist. Shared space volgens mij hebben ze beetje die space cake of zo zitten sharen .

  2. De jury looft de zorgvuldigheid van vormgeven, het kleur- en materiaalgebruik en de integratie van functies. Zodra de bouwwerkzaamheden aan het plein gereed zijn en op foutparkeren gehandhaafd kan worden, zal de allure van dit vernieuwde plein tot zijn recht komen”.

    Pleurt toch ffe lekker een eind op op zijn Rotterdams gezegd. Zorgvuldig vormgegeven? Je ziet door de lijnen het bos niet meer.
    Zet dat beeld lekker prominent neer kan er flink tegen aan gereden worden. :lutser
    Hier zijn meer belangen bij geweest dat dit plein gewonnen heeft kan gewoon niet anders.

  3. De slager die zijn eigen vlees keurt. Hou op met die poppen kast gemeente Weert. Ga eens besturen.
    We zijn weer 1 jaar na de verkiezingen , weer 1 jaar niks gedaan. U zit er voor de stad NIET voor u zelf.

  4. Ik kan me niet voorstellen dat hier iemand een visie over heeft gehad. Ik denk eerder aan een nachtmerrie!
    Het slechtste stukje Weert van de afgelopen 10 jaar.
    Steek jezelf nog maar wat meer veren in je k*nt gemeente Weert.
    Schandelijk en een aanfluiting voor deze prijs.

  5. Goed gesproken beste ondernemer, dit bestuur is een grote (zich zelf verrijkende) poppenkast en wij makke schapen (weerternaren) laten ons zomaar naar de slachtbank brengen.

  6. Ik geloof echt, dat de mensen die een prijs uitreiken voor het staionsplein, totaal wereldvreemd zijn, en inderdaad nog nooit op dit plein zijn geweest!

  7. op een persoon na die daar is ben ik het je eens.Dhr Gabriels doet zijn best, maar alleen krijgt hij ook weinig voor mekaar.
    De rest heb je 100% gelijk in.

  8. Plein. Waar, hoezo plein?? Hier wordt waarschijnlijk iets door elkaar gehaald. Ik neem aan dat hiervoor niet de architectuurprijs wordt uitgereikt, maar de prijs voor de grootste domper/chaos in Weert.

Comments are closed.