Foto’s – Afgelopen donderdag werd met een hoogwerker zo’n beetje de laatste hand gelegd aan het glas-in-lood project, waar ook de stichting Landdag de laatste paar jaren geld voor bij elkaar is aan het sprokkelen.

Hoe mooi ook, glas-in-lood is zonder onderhoud niet voor de eeuwigheid. Door het stof en vuil dat zich tussen het glas en het lood gaan ophopen kan het geheel gaan kromtrekken en barsten of springen er hier en daar stukjes glas. Dat is in de eerste plaats hersteld. Maar er is natuurlijk meer nodig want anders blijft het – om in kerkelijke termen te spreken – een gebed zonder end.

Nadat de herstelde ramen van de kerk mooi zijn gewassen door een schildersbedrijf is er nu prachtig helder voorzetglas geplaatst dat bestaat uit 3 mm glas, een laagje folie en dan weer 3 mm glas. Drie vliegen in een klap. Van de ene kant heeft het glas-in-lood nu geen last meer van stof en vuil en van de andere kant is het ook een goede isolatie, wat de stookkosten gunstig zal beïnvloeden. Bovendien is het voorzetglas mooier dan het perspex dat er voorlopig voor zat, zodat de ramen, zowel van binnen als van buiten, er mooi helder en klaar uitzien en de kleuren er fris en bijna vrolijk uitspringen.

Hiermee is het eigenlijke project zo goed als afgesloten. Maar toch beginnen er al gedachten op te komen om het rozetvenster in de westgevel boven de grote ingang, dat nu nog uit gewoon, ongekleurd glas bestaat, van een kleurtje te voorzien en houdt men ogen en oren open voor het geval er ergens een kerk met zo’n venster gesloopt zou gaan worden.

Meerdere mensen, waaronder zeker ook de vele vrijwilligers van de Landdag, zullen met enige trots naar de ramen kunnen kijken en denken: “Dat hebben we hem toch maar mooi geflikt”.

www.landdag.nl

1 REACTIE

  1. Ik zie Landdag staan en van dat woord kom ik er achter dat de kerk in Altweerterheide staat. Dus lezers die alleen maar Landdag zien staan en niet weten wat het is weten dus niet waar de kerk staat.

Comments are closed.