Qliner naar Hamont

Met ingang van 16 december 2016 verandert het openbaar vervoer in Limburg, zo ook in Weert. Nu is Veolia die het busvervoer regelt en dat wordt Arriva.

Maandag presenteerde Arriva samen met de Provincie Limburg de nieuwe plannen. Een opvallende nieuwigheid was de Qliner-busverbinding tussen Venlo, Weert en het Belgische IC-station Hamont. Een trein tussen Weert en Hamont zal volgend jaar nog niet kunnen rijden, maar Arriva legt wel alvast een busverbinding aan van en naar de Belgische plaats. Vanuit Hamont kun je vervolgens per trein naar Antwerpen. De Belgen kunnen op hun beurt weer makkelijker in Weert komen.

De Qliner is een snelbusformule die wordt gebruikt in het openbaar vervoer van Nederland. De “Q” staat voor de Engelse woorden Quick (snel) en Quality (kwaliteit). Voor de Qliner verbindingen wordt afwijkend materieel gebruikt. De bussen zijn meestal voorzien van een hoge vloer (instap met treden) en hebben comfortabelere stoelen in vergelijking met een streekbus. Een hogevloerbus heeft meestal een betere vering en is ook stiller dan een streekbus.

Arriva start met 226 spiksplinternieuwe bussen, inclusief de buurtbussen in heel Limburg. Hoe Arriva de buurtbusverbindingen in Weert gaat inrichten wordt op een later moment bekend gemaakt.

kaartje_ov_2016

Foto: Wikipedia