Tipgeld uitgekeerd

In de strafzaak over de Weerter autobranden heeft de rechter vandaag straffen opgelegd aan een vijftal personen.

Het heeft een tijd geduurd, maar burgemeester Heijmans is opgelucht dat het eindelijk zo ver is. “Ons doel is bereikt, de autobrandenreeks is gestopt. Bovendien staan vijf verdachten nu voor de rechtbank”. In een persconferentie later op de middag gaf de burgemeester samen met betrokken partners een uitgebreide toelichting op de aanpak.

De autobranden die Weert tussen 2009 en 2012 hebben geteisterd, hadden een grote impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners. De vijf verdachten zijn veroordeeld voor 4 van de circa 60 autobranden.

Persconferentie
Vrijdagmiddag 10 juli gaf burgemeester Heijmans een persconferentie in het stadhuis van Weert. Jarenlang hebben brandweer, politie, Openbaar Ministerie, defensie en de gemeente intensief samengewerkt om de serie autobranden een halt toe te roepen. Politie, brandweer en gemeente gaven vanmiddag een toelichting op die gezamenlijke aanpak. De burgemeester las een verklaring voor over de impact van de autobranden op inwoners van Weert. Hij bedankte ook de 250 burgerrechercheurs die als vrijwilliger hebben geholpen. Deze inwoners, die lid zijn van Burgernet, hebben actief bijgedragen aan de veiligheid van hun werk- en leefomgeving.

Ook de politie bevestigde dat het voor het onderzoek erg belangrijk was dat het publiek in Weert meedacht en tips doorgaf aan de politie. De brandweer gebruikte een blusdeken om sporen van brandstichting voor onderzoek veilig te stellen. Inmiddels gebruiken meerdere brandweerkorpsen in het land een blusdeken bij de bestrijding van autobranden.

Tipgeld
Om de opsporing van de daders te bespoedigen loofde de gemeente in 2012 tipgeld uit. In oktober 2014 ontving een informant € 5000,-. De informatie van de informant heeft er mede toe geleid dat verdachten zijn aangehouden en meerdere brandstichtingen zijn opgelost.

Het onderzoek naar de autobrandenreeks is inmiddels gestopt. Nieuwe informatie of tips zijn echter nog altijd welkom. Melden kan onder meer via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Mocht die informatie aanleiding zijn voor een nieuw onderzoek, dan zal de politie dat zeker doen. Er is nog tipgeld beschikbaar voor informatie die leidt tot aanhouding en berechting van de dader(s) van de autobranden.

Lees de verklaring van de burgemeester (PDF):
http://bit.ly/1SdjhpX