Video – De Consumentenbond haalde bij 20 all- you -can -eat -sushirestaurants in Nederland, waaronder bij Sushi Tokio in Weert, in totaal 160 sushihapjes af en liet die in het laboratorium onderzoeken op versheid en hygiëne.

Behalve de versheid en hygiëne werd ook de grootte van de sushi en de hoeveelheid vulling bekeken en proefde een smaakpanel een deel van de sushi. Itoshii in Hoofddorp en You Hachi in Hillegom eindigden bovenaan, zij scoorden beiden een krappe voldoende. Sushi Tokio in Weert scoorde een 3,9 en dat is ‘gemiddeld’. De sushi is hartstikke vers, maar volgens de consumentenbond laat de hygiëne te wensen over. Ook de grootte en vulling van de sushi in Weert was ‘gemiddeld’. Het andere sushirestaurant in Weert, Izumi in de Stationsstraat, is niet meegenomen in de test.

De versheid en hygiëne verschillen per restaurant, maar geen van de restaurants uit het onderzoek heeft het allebei helemaal op orde. Sommige van de aangetroffen bacteriën duiden op het te lang of te warm bewaren van de sushi, andere duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding, bijvoorbeeld door vuile snijplanken of het niet vaak genoeg wassen van de handen. Hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter is de kans op ziekteverwekkers.

Gelukkig kwam de Consumentenbond de ziekmakende bacteriën niet in grote hoeveelheden tegen. Dat is toch wel een klein lichtpuntje te noemen, aldus het testpanel.

Tekst en uitleg:
http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/test-sushi/

Video via Youtube:
https://youtu.be/22zvEMdTV1Y

test-sushi