Open Monumentendagen

Traditiegetrouw is het tweede weekend van september Open Monumentendag. Overal waar de witgele monumentenvlag wappert, kun je gratis een kijkje nemen in een open monument of deelnemen aan een activiteit. Dit jaar is het thema ‘Kunst & Ambacht’. Naast de openstelling van een record aantal monumenten zijn er exposities van kunst en demonstraties van ambachten. Een wandelroute verbindt alle activiteiten in de binnenstad op de zaterdag en een fietsroute de activiteiten in het buitengebied op de zondag.

De officiële opening van Open Monumentendag Weert vindt plaats op vrijdagochtend 11 september. Rond 11.15 uur onthullen leerlingen van Basisschool Antonius uit Laar met wethouder Cultuur Geert Gabriëls een vitrine bij Markt 3. Dit pand was vroeger een ververij met de naam het Blauwe schaap. De vitrine geeft informatie over het verleden van Weert als lakenstad.

Open Monumenten
Op zaterdag 12 september ligt het accent in de binnenstad. Bij de informatiekraam op de markt vindt u alle routes en het programmaboek. Het gemeentemuseum Jacob van Horne, het Fatima Huis, Franciscus Huis, de Paterskerk en de St. Martinuskerk en –toren zijn open. Nieuw dit jaar is het gerestaureerde pand Stationsplein 1, ofwel Brasserie Antje van de Statie. De kapel in de Ursulinenhof (achter de Hema) wordt ingezegend en voor het eerst opengesteld. De Mariabroederschap stelt de kapel vanaf 12 september elke zaterdag open. Stramproy doet mee met Bie Pieërkes, waar allerlei oude gereedschappen te zien zijn.

Op zondag 13 september is er van alles te doen in het buitengebied. De informatiekraam staat dan voor de Lichtenberg aan de IJzerenmanweg 15. De Antoniusmolen, de Wilhelmus-Hubertusmolen, de St. Annamolen van Keent en molen de Hoop van Swartbroek zijn dan open. Daar ziet u ambachten die nauw zijn verbonden met het draaien en malen. Ook kunt u een kijkje nemen in de werkplaats van molenbouwer Adriaens en op de schans van Boshoven.

Kunst en ambacht
Bij veel van de opengestelde monumenten zijn bijpassende ambachten of kunst te zien. Zo zijn er demonstraties wol verven en verwerken bij Markt 3 en smeden en leidekken bij de St. Martinuskerk. Bij de Ursulinenkapel is een demonstratie kaarsen maken en versieren. Er wordt vlaai gebakken in een bakhuis aan de Rakerstraat en bij de Wilhelmus-Hubertusmolen. Er zijn glazeniers bij de Paterskerk en de Mariakapel op de Lichtenberg. De complete informatie vindt u in het programmaboekje en op de website.

In het gemeentemuseum Jacob van Horne is de expositie Topstukken te zien. In de Boostenzalen is een bijzonder kunstproject waarbij met dozen wordt gebouwd. De tekenlokalen van het voormalig Bisschoppelijk College, het Kunstcentrum en het openluchttheater op de Lichtenberg hebben exposities van Weerter kunstenaars.

Zondag is er een stadswandeling die start om 14.00 uur bij de St. Martinuskerk. Een deskundige stadsgids neemt u mee langs locaties rond de bevrijding van Weert. Al wandelend kunt u van 15.00 tot 15.45 uur genieten van het carillonspel van Frank Steijns met nummers rond het jaarthema.

Lichtenberg Experience
Het Weerter Mannenkoor organiseert voor de derde keer een gevarieerd muzikaal programma onder de naam Lichtenberg Experience. Het Weerter Mannenkoor treedt zelf op bij de start van het programma en ter afsluiting. Daarnaast brengt een keur aan regionale muziekgezelschappen een selectie van hun repertoire ten gehore. The Oaken Towels zijn met hun swingende soulmuziek de rode draad in het programma. Het geheel wordt gepresenteerd door Jan Leenders. Deze happening heeft een tweeledig doel: mensen enthousiast maken voor muziek én monumenten. Zo komt het theater volledig tot zijn recht, waarvoor het uiteindelijk vroeger gebouwd is, namelijk het samen genieten van muziek, dans en cultuur.

Informatiestand
Alle informatie over de Open Monumentendag in Weert is met beschrijvingen van de open monumenten gebundeld in een mooi programmaboekje. Dit kun je gratis afhalen bij de informatiestand, evenals de wandel- en fietsroutes. Je vindt de informatiestand op zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur op de Markt in Weert voor het Gemeentemuseum Jacob van Horne. Op zondag 13 september staat de informatiestand van 10.00 tot 17.00 uur bij de ingang van de Lichtenberg aan de IJzerenmanweg 15.

Je kan het programma en de routes ook downloaden op www.weert.nl/monumenten of www.openmonumentendag.nl/weert.

De gemeente Weert dankt alle organisaties, particulieren en in het bijzonder de vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud, het beheer en de openstelling van de monumenten in Weert.

Bekijk de flyer met openingstijden (PDF):
http://iwdg.nl/1JvliJ5