9000 bezoekers OMD

De Open Monumentendag 2015 met het thema ‘Kunst & Ambacht’ heeft ruim 9.000 bezoekers getrokken. Topper was het openluchttheater de Lichtenberg met circa 1.500 bezoekers. Iedereen genoot hier van de gevarieerde optredens van de Lichtenberg Experience die georganiseerd werd door het Weerter Mannenkoor. Bijzonder was ook de inzegening en openstelling van de Mariakapel in de Ursulinenhof.

De vele vrijwilligers zorgden twee dagen dat het publiek hun monument gratis kon bezoeken. Van de informatiestand met het programma, de fietstocht en het laatste nieuws werd gretig gebruik gemaakt. Niet alleen Weertenaren waren verrast over de monumenten in hun stad. Veel bezoekers van elders kwamen speciaal voor de Open Monumentendag naar Weert.

Kunst en ambacht trokken veel bekijks
Rond de Lichtenberg waren diverse exposities te bezoeken. In de Boostenzaal konden bezoekers kunstenaars in actie zien. Er werd volop gebouwd met karton. In het Kunstcentrum exposeerden vier Weerter kunstenaars. Ook op molen de Hoop in Swartbroek waren kunstwerken tentoongesteld. Museum Jacob van Horne ontving vele bezoekers die de topstukken kwamen bekijken. Bij veel monumenten was een bijpassend ambacht te zien. Dit trok veel bekijks, vooral van de jeugd. Zo werd brood en vlaai gebakken in een origineel bakhuis aan de Rakerstraat. In de Paterskerk en bij de Mariakapel op de Lichtenberg demonstreerde een glazenier zijn vak. Ook het smeden, zowel op de markt als bij Adriaens Molenbouw, trok de aandacht. Bij ververij het Blauwe Schaap (Markt 3) kon jong en oud zien hoe wol werd gesponnen en geverfd.

Mini-expositie Weert lakenstad
Vrijdags werd het startschot gegeven voor de Open Monumentendag in Weert met de onthulling van een vitrine aan bij ververij het Blauwe Schaap (Markt 3). De leerlingen van basisschool St. Franciscus uit Laar bezochten onder leiding van een stadsgids de binnenstad. Daarna mochten ze samen met wethouder Gabriels de vitrine met mini-expositie onthullen. De expositie geeft uitleg over de rol die wol speelde in de geschiedenis van Weert. Deze is nog enkele weken te zien in de vitrine aan de zijgevel.

Foto: Paterskerk