Hoe Berecht U?

Vanaf deze week starten wij de nieuwe rubriek “Hoe Berecht U?” op Weertdegekste.nl. Gewoon als tussendoortje.

In samenwerking met Hoeberechts Advocaten uit Weert wordt door een van hun advocaten eens per 2 weken op maandag een concrete rechtsvraag voor. Een leuke hersenkraker voor als u onderweg bent naar uw werk of naar school of tijdens de pauze. U mag aangeven hoe u als rechter daarover zou oordelen. U mag natuurlijk ook ander commentaar geven. Op vrijdag volgt dan het vonnis van de rechter die over de zaak oordeelde.

Deze week legt Henk van Wel een rechtsvraag voor over arbeidsrecht.

De zaak: Drugs in tasje
De directie van een amusements- en speelautomatenhal vermoedt dat een cateringmedewerker, die daar in loondienst is, verdovende middelen verkoopt in de hal. Om die reden vraagt de directeur – in het bijzijn van een andere medewerker – aan de cateringmedewerker om de tas, die hij altijd bij zich heeft en zich in de kleedkamer bevond, te openen. Daarop verklaarde de medewerker dat er weliswaar softdrugs (hasj) in de tas zaten, maar dat die enkel voor eigen gebruik waren en niet om in de hal te verkopen. En dat hij die drugs niet thuis wilde bewaren, omdat de rapen gaar zouden zijn als zijn ouders die zouden vinden.

Na het horen van deze verklaring wordt de medewerker op staande voet ontslagen voor het bewaren c.q. voorhanden hebben van drugs in de kleedkamer. De medewerker roept de nietigheid in van het ontslag op staande voet en vordert doorbetaling van loon.

Hoe berecht u? Was het ontslag op staande voet terecht of niet?