Route regenboogvlaggen

Vanwege Coming Out Day worden in Weert op verschillende locaties regenboogvlaggen gehesen. Dit gebeurt op zondag 11 oktober door wethouder Gabriëls en de heer Delsing, bestuurder van de stichting Land van Horne.

Jaarlijks is op 11 oktober Coming Out Day. Met deze dag wordt aandacht gegeven aan het feit dat een homo, lesbienne of biseksueel openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur kan uitkomen. Het zogenaamde ‘uit de kast komen’, oftewel ‘coming out’. Deze dag werd voor het eerst in 1988 in de Verenigde Staten gehouden. Sinds 2009 ook in Nederland.

Route en locaties
De aftrap is om 10.00 uur bij zorgcentrum St. Martinus (ingang Vogelsbleek). Dat is de eerste locatie waar de vlag wordt gehesen. Vandaaruit loopt een stoet Weertenaren door het Weerter centrum. Voor het stadhuis wordt omstreeks 10.30 uur de tweede vlag gehesen. Als laatste loopt de stoet naar het Stationsplein waar omstreeks 10.45 uur de laatste twee vlaggen worden gehesen.

Iedereen is welkom
De wethouder nodigt iedereen uit om samen met hem de vlaggen te komen hijsen en mee te lopen. Alle Weertenaren die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, zijn welkom. Geert Gabriëls: “De gemeente Weert meer wil aandacht schenken aan diversiteit en verschil. Deze dag, Coming Out day, vraagt aandacht voor het feit dat ook een homo, lesbienne, biseksueel of transgender zichzelf moet kunnen zijn. Ik ben blij dat dit voor de eerste keer in Weert wordt georganiseerd.”

Betekenis Regenboogvlag
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s).

Roze loper St. Martinus
De stichting Land van Horne zet zich gericht in om de cliënten in haar (woon)zorgcentra de vrijheid te geven zichzelf te kunnen zijn. Daarbij zijn binnen de stichting speciale projecten voor specifieke doelgroepen (bijv. ‘roze‘ ouderen) en/of op het gebied van specifieke thema’s (bijv. seksualiteit).

Zorgcentrum St. Martinus heeft sinds 4 november 2011 het KIWA keurmerk ‘de Roze Loper’. Dit is een keurmerk gebaseerd op respect voor de medemens ongeacht culturele achtergrond of seksuele geaardheid binnen zorginstellingen en thuiszorgorganisaties. St. Martinus is momenteel het enige zorgcentrum in de provincie Limburg dat dit landelijk keurmerk heeft voor positieve omgang met seksuele diversiteit. Het streven is dat eind 2016 alle zorgcentra van Land van Horne in het bezit zijn van dit certificaat.

Diverse gemeenten
De regenboogvlag wordt in diverse steden in Nederland gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare ondersteuning van de gemeenten voor LHBT-inwoners, maar ook een boodschap aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten. En natuurlijk sluit ook Weert daarbij aan.

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap geldt het hele jaar. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Day is aanleiding voor een zichtbaar statement.