Bijna alle gemeenten in Nederland spelen voor ‘bank’, zo stelt RTL Nieuws. Ook de gemeente Weert heeft geld uitgeleend zo blijk uit een overzicht dat zaterdag door RTL Nieuws is gepubliceerd.

In totaal heeft de gemeente Weert € 29.696.000 uitgeleend. Dat komt neer op € 607,11 per inwoner. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde (€ 534,81). De bedragen zijn gebaseerd op de jaarrekening van 2014.

Weert heeft het meeste geld uitgeleend aan woningcorporaties (€ 20.870.000), gevolgd door langlopende leningen (€ 8.190.000) en deelnemingen (€ 636.000).

Bij de buren wordt er wat minder geld uitgeleend. Nederweert had in 2014 € 1.077.178 uitgeleend, Cranendonck € 381.000, Leudal € 5.993.000 en Roermond € 6.160.000.

Politiek gezien is verstrekken van leningen niet verkeerd. Zeker als het maatschappelijk gezien nuttig is. Echter waarschuwen de Rekenkamer in Amsterdam en de Bank Nederlandse Gemeenten voor de hoge bedragen en de mogelijke risico’s. Men adviseert daar beter over na te denken waarbij ook een rol voor de gemeenteraad is weggelegd.

30 REACTIES

 1. Ik vraag me echt af als men wel weet wat men aan het doen is. Het is allemaal het geld van de burger. En wat een verschil met onze buren.

 2. {PDF}Jaarrekening Weert 2014 – Bestuurlijk Informatie Systeem …
  https://gemeenteraad.weert.nl/…/2001/31…/Jaarrekening-Weert-2014.pdf
  Toelichting op de balans… … Toelichting balans reserves en voorzieningen… … van de financiële situatie van de gemeente. Weert en het financiële beleid om …

 3. Maar is het niet normaal als het jezelf slecht gaat dat je dan het uitgeleende weer vroegtijdig terug probeert te krijgen in plaats van de burgers waar het geld oorspronkelijk van is en voor bedoeld is op te laten draaien voor de tekortkomingen? Een ieder kan ook zien dat woningcorporaties bulken van het geld en als die over de kop gaan wat dan? Ik vind dit een zeer kwadelijke zaak.

 4. Het kan wel in de begroting staan, maar het is jammer voor de stad Weert om iedere keer in dat soort lijstjes te komen. Eerst met de OZB en nu dit.

 5. Dat is wel lekker makkelijk sinterklaas spelen van andermans centen. En als het niet uitkomt verhogen we toch gewoon de belastingen of andere heffingen.

 6. De gemeente heeft geld uitgeleend, zou het kunnen zijn, dat het in ons belang is, gaan wij burgers hier de vruchten van plukken?
  Waarom heeft de gemeente geld uitgeleend?

 7. Kan in ieder geval niet zijn omdat ze geld tekort hadden. Of??? De gemeentelijke belastingen moeten omhoog omdat anders de begroting niet klopt (bij de schuldsanering zouden ze zeggen dat je dan de uitgaven moet aanpassen). Voor de rente??? Ik geloof niet dat de huidige rentestand de inflatie dekt. In ieder geval niet op mijn bankrekening. En moeten wij de exhorbitante salarissen van de bestuurders van de woningcoorporatie betalen?

 8. Leningen aan woningbouwcorporaties volgens de balans van de gemeente Weert:

  2014 € 20.870
  2013 € 21.850
  2012 € 22.794
  2011 € 25.833
  2010 € 30.170

  Om welke woningbouwcorporaties gaat het, waarom en wat hebben de woningbouwcorporaties met het geld gedaan?

 9. Zeker een kwalijke zaak, echter zoals de SP altijd zegt:

  A) “De huidige wethouders / gemeenteraad kunnen er niets aan doen, ze ruimen de puinhopen op van hun voorgangers”. (waarschijnlijk moeten dit de eerstvolgende wethouders/ gemeenteraad ook zeggen)

  B) “Je kunt bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen op een andere partij stemmen”. (waarschijnlijk zijn er dan weer in de afgelopen 4 jaar vele problemen door deze partij bijgekomen. Denk vooral aan het financiële plaatje en het draagvlak/ vertrouwen in de lokale politiek)

  C) “Je moet ook aan andere mensen denken die het niet zo goed hebben als ons”

  Voor deze partij betekent dit kort samengevat: nu staan we aan het roer, waarschijnlijk maar voor 4 jaar, dus uitgeven dat geld, voordat de Weertenaar ons bij de eerstvolgende verkiezingen afstraft. Heerlijk al dat geld uitgeven wat niet van jezelf is, toch…?

  En ik zal met het schaamrood op de kaken toegeven…..Ik heb op ze gestemd destijd…….Nooit meer, wat vallen deze mensen mij tegen.

 10. En dat zegt iemand die altijd aangeeft meer te willen investeren in de mensen en in de wijken? Tussen deze leningen zitten bijvoorbeeld ook startersleningen die mensen helpen een huis te kopen. Niet meer doen dan? Zal dat jonge gezin dat het daardoor net haalt om een thuis in Weert te vinden blij mee zijn…

 11. @ Johannes, Is alles de schuld van de SP? Dan dicht je één partij wel heel veel invloed toe. Maar goed, ik lees vooral meningen, weinig feiten. Denk niet dat het in dit geval helpt om alles te weerleggen.
  Wel één ding: je spreekt jezelf tegen. Eerst geef je terecht aan dat er een hoop puinhopen opgeruimd zijn, lees de stad financieel weer op de rails gekregen en vervolgens zeg je dat er teveel geld is uitgegeven.
  Vinden dat het geld niet op de goede manier is uitgegeven, zoals bijvoorbeeld aan het helpen van mensen die het minder hebben, daarover kunnen we van mening verschillen. Maar dan vind ik het raar dat je überhaupt op de SP gestemd hebt. Want als je tussen alle dingen die beter kunnen door kijkt is dat wel degelijk wat er gebeurt.
  Tot slot, als ik je tegenval dan vind ik dat oprecht jammer. Ik probeer zo goed mogelijk mijn best te doen maar realiseer me ook dat ik onmogelijk aan ieders verwachtingen kan voldoen. Als dat ook voor jou geldt dan vind ik dat jammer omdat ik daarin dus faal. Ik hoop je toch ooit weer te kunnen overtuigen…

 12. Gaat het jou om lijstjes of om daadwerkelijk iets voor de stad te doen? Is volgens jou goed scoren in alle lijstjes, inclusief de nationale oliebollentest die er weer aankomt natuurlijk, de garantie voor een goede stad?

 13. Nee meneer Goubet die lijsten geven het beleid weer, daar kan ik niets aan doen het zijn gewoon de feiten. Het enige lijstje was het van groenste regio van de wereld waar we boven aan staan. Helaas is dit een farce maar wordt opgeblazen tot een feit.

 14. Tuurlijk geven wij veel om de wijken en om alle bewoners van Weert. Wij gunnen iedereen een eigen woning. Maar ik vraag me af waarom dat dit zo ver moet afwijken van onze buurgemeentes en van het landelijk gemiddelde.

 15. Nee meneer Theo, lijstjes geven juist geen beleid weer. Ze zijn een middel om inzicht te geven maar presenteren zich daarbij wel altijd als absolute waarheid. Ze nodigen niet uit tot nadenken. Hoe komt het lijstje tot stand? Aan welke zaken is er getoetst? Zijn dat harde cijfers of geven die een ‘gevoel’ weer? Het nadenkwerk, de overwegingen, de nuances, die zijn al voor je gedaan in lijstjes. Lekker gemakkelijk! Hoef je zelf niet meer na te denken! Hoef je zelf niet meer kritisch te zijn!

  Nee Theo, jij gaat hierin mee in een trend waarvan je zelf zegt dat die je niet past: luisteren naar de mensen. Wat als je door te luisteren ooit een conclusie trekt die niet in lijn is met een van je lijstjes?

 16. Dat is niet waar, het geeft zeker stof tot nadenken. Maar waarom zou je het wiel 2x uitvinden?
  Ik zou alleen als raad en B&W dit eens kritisch gaan nakijken.
  Jammer dat u constant de hand slaat die Weert wil helpen.

 17. als je er geen verstand van hebt kun je beter zwijgen !!!!!!!

  tevens vind ik het een trieste zaak dat als je van partij van weert hier op deze site moet scoren

  als je echt ballen hebt doe je mond open in de raad vergadering ,

  in plaats van commentaar te geven ,zou ik van jou wel eens eens goed voorstel willen horen ,tot nu toe ben je alleen maar een klaagbox in het wieerts gezegd , , en daar kunnen we van zeggen, nou nou dat is van toegevoegde waarde

  een oude gezegde , wie wil oogsten zal eerst moeten zaaien , voor jou begrip . de vruchten pluk je er later van , deze acties om geld uit te zetten hadden ooit een reden,

  dus voor je begint te schreeuwen ,, doe eerst wat huiswerk !!!!!

 18. Eerst een paar dingen. Wij geven veel complimenten op dit forum, maar daar heeft u het niet over. U heeft het “over echt ballen hebt” heeft u dat? U reageert onder een speudo, nee dat is dapper. Alles wat ooit beslist is in Weert heeft een reden, dat heeft Weert gebracht hoe het nu is. Verder bent u slecht geinformeerd, wij zitten [nog]niet in de raad maar sturen wel regelmatig mails naar de gemeente. Mijn naam is Theo Smolenaers, wat is uw echte naam?

 19. Wij geven veel complimenten op dit forum en het staat ons vrij net als u om hier dit te doen. Alles heeft een reden wat ooit beslist is, dat heeft Weert ook gebracht hoe het nu is. Over dapper gesproken, u reageert onder een speudo wij niet. Wij een nieuwe partij en zitten nog niet in de raad dus u bent slecht geinformeerd. Mijn naam is Theo Smolenaers en uw echte naam?

 20. Ik ga er nu maar van uit dat al die bedragen die je hier noemt x 1000 moeten zijn. Dat betekent dus meer dan 100 miljoen aan de woningbouwcoorporaties in 5 jaar

Comments are closed.