Carnavaleske Weerter fotogalerij

Weert kende van 1981 tot laat in de negentiger jaren van de vorige eeuw in de carnavalsperiode de Fotoportrettegalleri-j; een fototentoonstelling die een terugblik bood op de carnavalsdagen van het voorafgaande jaar.

De tentoonstelling werd gehouden in café ’t Anker en later in etablissementen als C’Est Tous, De Poorter en de laatste jaren Gotcha. Weerter fotografen als Cor Damhuis, Jan Knapen en Vincent van den Berg leverden hun fotomateriaal voor de meest aansprekende prenten. Op Aswoensdag werden de foto’s traditioneel tijdens een veiling verkocht. De opbrengst van de veiling ging naar diverse goede doelen in Weert. De tentoonstelling vond plaats onder auspiciën van de Stichting Lambieck Knoup Wieert.

In het carnavalsseizoen 2016 krijgt deze Fotoportrettegalleri-j een eenmalige (?) reprise. Op initiatief van een drietal oud-leden van de Lambieck Knoup zijn een zestigtal oude foto’s van vroegere tentoonstellingen opgespoord. Deze foto’s zullen vanaf zondag 24 januari de wanden, ramen en plafonds van stadscafé De Commerce aan het begin van de Langstraat sieren.

“We hebben vooral gezocht naar foto’s waarop vastelaovundj vierende Weertenaren, kinderen met hun ouders staan afgebeeld. Die foto’s, soms al dertig jaar geleden gemaakt, stellen nu natuurlijk de vraag: Kindje uchzelf trök? Herken je jezelf?”, legt Frits Weerts uit. “De kinderen op de foto’s, geschminkt en verkleed, zijn inmiddels late dertigers, veertigers of vijftigers en zelf vader of moeder en misschien al wel opa of oma. Voor hen is de galerij dus vooral een feest van herkenning.”

Kastelein Guido Hermans van Stadscafé De Commerce was onmiddellijk enthousiast over het plan en stelde zijn etablissement met plezier hiervoor beschikbaar. Binnenkort sieren de foto’s de muren van het café. “Wie thuis nog oude foto’s van eerdere Portrettegalleri-jen op zolder in een schoenendoos heeft liggen en die foto’s ook beschikbaar wil stellen, mag ze de komende dagen bij ons in de Langstraat afgeven”, zegt Guido Hermans. “Worden dat te veel foto’s dan doen we het in 2017 nog eens over.” De informele maar feestelijke opening van de expositie is zondag 24 januari om 16.00 uur. Een ideale gelegenheid om dan, aan de hand van de foto’s, herinneringen op te halen of te vragen: “Kindje uchzelf trök?”

Net als vroeger traditie was, kunnen belangstellenden ook anno 2016 de foto’s verwerven. Op Aswoensdag vanaf 20.11 uur worden de foto’s verkocht. Bestaat er voor een foto belangstelling van meerdere personen, dan vindt de verkoop plaats bij opbod. Tijdens de komende carnavalsweken kun je al een schriftelijk bod op de foto’s uitbrengen. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de Stichting OntspanWater. Deze stichting van John en Suzanne van Lierop maakt zich al enkele jaren sterk voor het realiseren van een 34° C bad in Weert. Meer over deze stichting kun je vinden op www.ontspanwater.nl