Vrees stijging aantal autodiefstallen

Archiefoto WdG

Afgelopen week zijn op diverse adressen in Weert auto’s gestolen waaronder op de Nassaulaan en de Tinnegietersweg. Ook is er bij diverse auto’s ingebroken waarna er airbags en ingebouwde navigatiesysteem zijn ontvreemd. Voornamelijk auto’s van het merk BMW, Audi en Volkswagen zijn doelwit. De politie vreest voor meer diefstallen en inbraken en vraagt de burgers om extra alert te zijn.

Autodiefstallen worden meestal gepleegd door professionele criminele bendes. Ze nemen de afslag A2 bij Weert en gaan vervolgens op verkenning uit. Een verkenningsteam rijdt dan door de wijk om auto’s te spotten. Vervolgens komt een ander team die de diefstal uitvoert. Daarna rijden ze zo snel mogelijk weer weg richting de snelweg en zijn ze met de noorderzon verdwenen. Hierbij een enkele tips om het hen wat moeilijker te maken.

Simpele maatregelen
Op elke hoek van de straat een politie-agent zetten is onmogelijk. Daarom vraagt de politie aan de burgers om extra alert te zijn en om simpele maatregelen te treffen. Zet bijvoorbeeld de mooie en duurste auto niet als laatste op de oprit indien je in bezit bent van meerdere auto’s. Ook hebben veel Weertenaren een garage die enkel gebruikt wordt als opslag, maar niet om de auto te stallen. Maak het de dieven niet te makkelijk als je simpele oplossingen voorhanden hebt.

Carlock jammer
Dieven maken tevens gebruik van een zogeheten carlock jammer. Deze wordt in de omgeving geplaatst, waarmee de inbrekers het signaal van de centrale deurvergrendeling onderbreken en vervolgens geluidloos deuren van auto’s kunnen openen. Zonder problemen wordt daarna de buit eruit gehaald. De eigenaar van het voertuig heeft het nakijken. Want wegens het ontbreken van inbraaksporen keren verzekeraars de schade niet uit.

Controleer jouw auto
Met een carlock jammer is het mogelijk om onder andere telefoonsignalen en signalen van autosleutels onderbreken. Dergelijke apparatuur is dan ook verboden. Het vervelende is, dat niet aan te tonen valt of de eigenaars hun deuren vergaten af te sluiten of dat het verdwijnen van hun spullen het gevolg is van een inbraak met een carlock jammer. Wees er dus alert op dat als u uw auto op afstand afsluit deze ook daadwerkelijk op slot staat.

Extra ogen en oren
Wees extra alert en sluit je aan bij een buurt Whatsappgroep zoals die van Weert-Zuid. Breng verdachte situaties onder de aandacht via de Whatsappgroep en voorkom ellende. Aanmelden kan via: https://www.facebook.com/buurtpreventiekeent/?fref=ts, [email protected] of stuur een whatsappbericht naar 06-17386635 (o.v.v volledige naam, volledige adresgegevens, e-mailadres en gsm-nummer). Ook de andere wijken in Weert zijn bezig met, of hebben, een Whatsappgroep. De wijkraad coordineert meestal de Whatsappgroepen. Vraag hen om meer informatie.