Dinsdag 15 maart om 19.30 uur geeft ontdekkingsreiziger en schrijfster Arita Baaijens een lezing bij Bibliocenter Weert over haar nieuwe boek “Zoektocht naar het paradijs”.

Zij trok te paard door het Altajgebergte in Siberië, Mongolië, Kazachstan en China. Vijftienhonderd kilometer door moeilijk bereikbare gebieden. Op zoek naar Shambala, een legendarisch paradijs in een verborgen vallei omringd met ijzige bergpieken ontmoet ze sjamanen, keelzangers en herders. Zij laat ook foto’s zien van haar bijzondere tocht.

Arita Baaijens studeerde biologie. Na zeven jaar gaf ze haar baan als milieubioloog op en trok ze naar de Egyptische woestijn. Ze kocht kamelen en leerde overleven in de Sahara en hoe zij angst voor het onbekende kon omzetten in een positieve kracht. Over deze reizen publiceerde ze eerder “Een regen van eeuwig vuur”, “Oase Farafra”, “Woestijnnomaden” en “Desert Songs”.

Van Sahara naar Shambala
Na twee decennia zand en kamelen lokt zuidwest Siberië en het Altajgebergte. Ze gaat op zoek naar het mythische Shambala, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Het geloof in een bezielde natuur intrigeert haar, als bioloog stelt ze de vraag hoe het landschap de geest beïnvloedt.

De reis en de uitkomst van het experiment zetten haar leven behoorlijk op zijn kop en tegelijkertijd weer op de rails. Het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na vele jaren zoeken. Haar boek “Zoektocht naar het paradijs” is een kraakhelder verslag van een bijzondere tocht.

Arita Baaijens ontving internationaal erkenning en prijzen voor haar onderzoek naar de betekenis van landschap. Ze werd door de Spaanse Geografische Sociëteit uitgeroepen tot Traveler of the Year 2014 en is lid van onder andere de Royal Geographical Society en de Explorers Club.

“Het paradijs zoeken gaat over een gemis, een verlangen naar iets wat de mens ooit bezat en is kwijtgeraakt”, aldus Baaijens. Het wordt een avond met prachtige verhalen van een boeiende verteller, waarbij volop gelegenheid is tot het stellen van vragen.

Reserveren kan op www.bibliocenter.nl of aan de balie van de bibliotheek. De toegang is € 10,00 voor bibliotheekleden en € 15,00 voor niet-leden. Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert.