Reparatie fietsenrekken na tweet

Foto via @IbrahimDoslu (twitter)

Bij het NS-station in Weert zijn een aantal fietsenrekken nodig toe aan onderhoud.

Ibrahim Doslu stuurde op 15 januari een tweet met foto’s van de defecte stalling naar ProRail. Die tweet had effect. ProRail reageerde diezelfde ochtend nog en beloofde er mee aan de slag te gaan en een terugkoppeling te geven.

Deze week kwam ProRail inderdaad met een terugkoppeling: “De rekken worden in de komende 2 weken nagelopen en geserviced”. Het doorgeven van klachten heeft dus daadwerkelijk effect. Denk daarbij aan het spreekwoord ‘wat niet weet wat niet deert’.

Overigens handelt de gemeente Weert ook op klachten via twitter. De meldingen van bijvoorbeeld defecte lantaarnpalen (met nummer) of afvaldumpingen worden netjes via de digitale snelweg afgehandeld.