Nieuwe logistiek opleiding

Achieffoto WdG - Wetron doet proef met containeroverslag in Weert

Het Centrum voor Logistiek Vakmanschap (CLV) van Gilde Opleidingen start in augustus in Weert met een opleiding Manager transport en logistiek. Daar is in die regio veel behoefte aan.

Noord- en Midden-Limburg gelden als de logistieke hotspot van Nederland én Europa. Momenteel heeft alleen het CLV in Venlo de 4-jarige managersopleiding op het gebied van transport en logistiek (niveau 4). Nu ook in Midden-Limburg de logistiek volop in ontwikkeling is, bestaat in deze regio ook een grote behoefte aan vakmensen.

Dynamisch
Veel van de huidige medewerkers bij logistieke bedrijven hebben zich de kennis in de praktijk eigen gemaakt. Als gevolg van ontwikkelingen zoals E-commerce en 3D printing is de logistieke sector zo sterk in beweging dat de dynamische bedrijfstak steeds meer behoefte heeft aan goed opgeleide vakmensen. Aan die behoefte kan het CLV voldoen.

Een manager transport en logistiek is de spil in het logistieke netwerk. Hij of zij zorgt er voor dat alles op rolletjes verloopt en coördineert de totale goederen- en dienstenstroom. Daarbij hoort ook het aansturen van collega’s, de juiste inzet van materieel en de bewaking en beheersing van administratieve en financiële processen. Daarnaast is de manager ook het aanspreekpunt voor het management en de opdrachtgevers.

Beroepspraktijk
Net als in Venlo vindt ook in Weert de opleiding in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven plaats, zodat de opleiding perfect aansluit bij de behoeften in de beroepspraktijk.

Leerlingen die deze opleiding volgen krijgen ook de mogelijkheid om hun ondernemersdiploma te halen. Tijdens de opleiding kiezen ze de werkomgeving die het beste bij hun wensen aansluit. Samen met mensen uit het bedrijfsleven helpt de opleiding de leerlingen met stages, gastlessen en praktijkvoorbeelden. Doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs behoort ook tot de mogelijkheden.

Geert Gabriëls, wethouder onderwijs van de gemeente Weert, is blij met de nieuwe opleiding in zijn stad. „Het college van B&W wil het onderwijsaanbod in Weert vergroten. Vooral met onderwijs dat aansluit bij de bedrijven die hier gevestigd zijn. Daar past deze opleiding Manager transport en logistiek prima in. Het geeft jongeren de mogelijkheid in Weert te studeren, er te blijven wonen én er een baan te vinden.”

Ideaal
Ook directeur Paul Maas van Wetron Transport & Logistics in Weert is verguld met de opleiding. „In deze regio is een schrijnend tekort aan vakmensen in de logistiek. Het is ideaal als jonge mensen hier de nieuwe opleiding kunnen volgen en dan ook hier in de regio stage kunnen lopen. In de praktijk zie je dat stagiairs vaak bij het bedrijf aan de slag gaan waar ze stage hebben gelopen. Ook bij Wetron is een breed aanbod aan werk dat interessant is voor stagiairs van de opleiding Manager Transport en Logistiek.”

Aanmelden voor de nieuwe opleiding kan op www.gildeopleidingen.nl.