Zichtbaarheid beloond

Reflection Day in Weert

Foto’s – Vijf Weerter basisscholen, met in totaal circa 600 leerlingen, deden mee aan Reflection Day. Dit is een verlichtingsactie met reflecterende kleding die goed gedrag beloont. Met deze kleding ben je goed zichtbaar in het verkeer. En dat verhoogt de verkeersveiligheid. Wie het meest en het best zichtbaar was, wint een prijs. Wethouder Harrie Litjens deelde op vrijdag 19 februari 2016 de prijzen aan de winnaars uit.

De gemeente Weert werkt mee aan de Reflection Day om lokaal vorm te geven aan de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van de Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL).

Reflection Day
In december 2015 en januari 2016 is de fietsverlichtingsactie “Reflection Day” gehouden. In totaal zijn de afgelopen maand bijna 600 leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van vijf Weerter basisscholen voorzien van diverse reflecterende materialen, zoals hesjes en armbanden. De kinderen kregen de veiligheidsmiddelen uitgereikt bij speciale gastlessen, met het verzoek dit te gebruiken om hun zichtbaarheid in het verkeer te vergroten. De Montessorischool, OBS Molenakker en basisscholen De Kameleon, Aan de Bron en St. Franciscus deden aan de actie mee.

Flits reflectie
Tijdens de donkere wintermaanden kon het speciale flitsteam de kinderen fotograferen. Het flitsteam zocht naar kinderen die de reflecterende materialen droegen in het verkeer. Dit kan zowel ’s avonds als overdag zijn, op de route van en naar school, maar ook naar de sportclub, familie of vrienden. De kinderen die het best en meest zichtbaar waren, wonnen een prijs. Een cursus Segway rijden voor de hele groep of een individuele prijs, een waardecheque van € 50,-. Met deze verkeersveiligheidsactie worden kinderen die reflecterend materiaal dragen beloond en op een positieve en leuke manier gestimuleerd om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

Belangrijk om zichtbaar te zijn
Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer en worden vaak over het hoofd gezien, zeker in de wintermaanden. Om beter op te vallen in het donker, is het belangrijk er alles aan te doen om goed zichtbaar te zijn. Naast een goed werkende fietsverlichting is het ook belangrijk om reflecterende materialen, zoals hesjes, te gebruiken. Het goede voorbeeld wordt al gegeven door vele motorrijders, vuilnismannen en wegwerkers.

De winnaars
De leerlingen Vince Weekers (Montessorischool), Hasan Schro (Molenakker), Eva Sangen (De Kameleon), Yordi Keijers (Aan de Bron) en Indy Kanters (St. Franciscus) waren in de prijzen gevallen. Zijn ontvingen elk een waardebon van 50 euro. De Kameleon en OBS Molenakker wonnen de klassikale prijzen, een cursus Segway rijden.