[HBU] Lekkende kraan

In deze rubriek legt een van de advocaten van Hoeberechts Advocaten eens per 2 weken op maandag een concrete rechtsvraag voor. Daarna mag u aangeven hoe u als rechter daarover zou oordelen. U mag natuurlijk ook ander commentaar geven. Op vrijdag volgt dan het vonnis van de rechter die over de zaak oordeelde.

Deze week legt Henk van Wel een rechtsvraag voor over een grondrecht, namelijk over het niet zomaar kunnen binnentreden in een woning. Grondrechten kennen grenzen, maar welke?

Lekkende kraan bij de buren
Stel u voor dat u in uw woning een flinke vochtschade heeft door een lekkende kraan bij de buren. U spreekt de buren daar op aan, maar ze doen er niets mee. En de vochtschade in uw huis wordt erger en erger. Maar zelfs op meerdere aangetekende brieven reageren de buren helemaal niet.

Dan maar naar rechter in kort geding. U vordert daarbij van de buren:
1. een voorschot op de te maken kosten en de schade van € 5.000,– 2. om u binnen twee dagen na betekening van het (te wijzen) vonnis toegang te verlenen tot de woonruimte van de buren, met machtiging om zich die toegang desnoods met behulp van de politie te verschaffen, teneinde de nodige werkzaamheden te kunnen laten verrichten om zo de oorzaak van de vochtoverlast te verhelpen 3. € 2.000,– voor iedere dag ( na twee dagen na betekening van het vonnis ) dat de buren weigeren om die toegang te verlenen, met een maximum van € 20.000,– 4. betaling van de proceskosten

De buren verschijnen niet bij de rechter.

Hoe berecht U ?
Zou u alle vorderingen toewijzen?