Woensdag werd in een extra raadvergadering de verkoop van de Van Horne Kazerne besproken. Eigenlijk had de gemeenteraad hierover vorige week een beslissing moeten nemen, maar de Rijksvastgoedbedrijf van de overheid (RVB) had nog wat vraagtekens bij de verkoop aan Stichting Horne Quartier (HQ).

Vandaag hebben zowel de gemeenteraad als het Rijksvastgoedbedrijf van de overheid groen licht gegeven voor de verkoop van de Van Horne Kazerne. Er werden dan ook veel complimenten uitgesproken richting het college van B&W, de ambtenaren voor het verloop van het proces. Ook was men erg blij met de ondernemers van het Horne Quartier die de Van Horne Kazerne gaan exploiteren.

Wethouder Sterk lichtte de reden voor het uitstel toe van de verkoop toe. Deze was tweeledig vanuit het RVB. Men had vragen over eventuele waardevermeerdering en een niet uitgeschreven clausule in de overeenkomst (zie onderstaande brief van de RVB). Nu alles helder was stemde ook de gemeenteraad in met de verkooptransactie van de Van Horne Kazerne aan Horne Quartier.

Het plan van HQ is een doorontwikkeling van het plan Scarabee, heeft bovenregionale relevantie en sluit aan op het programma dat de gemeente heeft bepaald in de Structuurvisie Weert 2025. Het past daarmee binnen de beleidskaders.
Het betreft een maatschappelijke ontwikkeling met een visie die gebouwd is rondom de kernactiviteiten Sport, Cultuur, Zorg, Hulpverlening, Educatie, de zogenaamde pleinen:

 • COA-plein
  COA
 • Educatieplein
  Internationaal beveiligingsopleidingsbedrijf, COA school, Leer-werkcentrum
 • Ontwikkelingsplein
  Biobased Academy kenniscentrum
 • Sportplein
  RTC, sportorganisaties ihkv campus, bootcamp PT
 • Zorgplein
  PTSS kliniek, intramuralezorg

De doorverkoop aan HQ brengt voor de gemeente geen financiële risico’s met zich mee. HQ is in staat het aankoopbedrag te voldoen.

Het CDA stelde nog vragen of de overeenkomst voor de huisvesting van asielzoekers kan worden verlengd zonder tussenkomst van het gemeentebestuur, echter bleek dat niet het geval te zijn. De burgemeester benadrukte dat er een overeenkomst ligt voor de periode van 5 jaar.

Lees de brief (PDF):
http://iwdg.nl/brief_van_de_RVB

Lees de concept koopovereenkomst (PDF):
http://iwdg.nl/concept_koopovereenkomst_VanHorneKazerne

12 REACTIES

 1. Wie of wat zijn het Horne Quartier? Ze kopen nu dus de kazerne voor 7,6 miljoen met de zekerheid dat ze 1,2 miljoen per jaar van het COA krijgen voor het AZC, voor de duur van 5 jaar da’s 7 miljoen. Dan heb je voor 6 ton toch een mooi optrekje.

 2. Pierke..! Wat is ..HQ..?
  Dat is een oligarchische organisatie ,
  En dat is een clubje rijken …die op een ondemocratische wijze de dienst uitmaken..!
  Dat gebeurde ook in Rusland tijden het omvallen van het communisme aldaar…en een van de rijken ….Abramovitsj …is nu de steenrijke eigenaar van voetbalclub Celesa in Londen!!

 3. @Pierke, @Slumme ; natuurlijk zal HQ hier beter van gaan worden maar het Rijk en de gemeente toch ook ? Dus volgens mij een Win-Win voor alle partijen en mooi dat de partijen met deze deal allemaal tevreden is. Het rekensommetje van Pierke is wel heel simpel voorgesteld. Neem van mij aan dat het behoorlijk gecompliceerder ligt.

 4. Ut zieer betrouwbare bron vernoome det ut allein gedaon es gewaore om over 5 jaor van dei-j asielzeukers aaf te zeen.

 5. Belachelijke reactie. HQ bestaat uit ondernemers die hun nek uitsteken.
  Ze gaan verder op de wegen die al ingeslagen zijn bijvoorbeeld door Stichting Scarabee en hebben mooie en tegelijk realistische plannen voor het kazerneterrein. Pure winst voor Weert op het gebied van zorg, werkgelegenheid, cultuur, onderwijs, sport en recreatie. Medegebruik van het kazerneterrein zoals dat door wethouder Sterk bedacht is.

  Vergeet ook niet wat dit betekend voor het omliggende gebied en dan denk ik ook met name aan de Lichtenberg.

  Een goede ondernemer is wat mij betreft iemand die geld wil verdienen maar ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Ik kan me werkelijk waar geen beter voorbeeld bedenken dan dit. Want ja, er mag best geld verdient worden omdat er ook een risico wordt genomen. Een risico dat daardoor niet bij jou en mij als belastingbetaler ligt.

  Ik had graag gezien dat je je daar iets meer bewust van was geweest voordat je deze reactie plaatste.

 6. Er zijn afspraken tussen het COA en de gemeente dat er in Weert in de komende inmiddels viereneenhalf jaar duizend asielzoekers opgevangen worden. Wil het COA langer dan vijf jaar gebruik maken van de kazerne dan moet het bestemmingsplan aangepast worden en daar gaat de gemeenteraad over. Dit staat dus helemaal los van de koop door HQ. Het betekend uiteraard wel dat het COA haar huurpenningen aan HQ gaat betalen in plaats van aan het Rijksgebouwen Beheer. Bevoegdheden komen dus inderdaad meer lokaal en minder landelijk te liggen als je dat bedoeld.

  Van de asielzoekers ‘af zijn’ is echter geen motivatie. HQ koopt het terrein tenslotte inclusief AZC. Duidelijk is wel dat HQ ook voldoende plannen heeft met het AZC-gedeelte nadat dit in september 2020 vrij komt.

  Laten we tot slot niet vergeten dat het AZC deze ontwikkelingen allemaal ongepland in een stroomversnelling heeft gebracht. We hadden nog jaren zitten te kijken met een lege kazerne!. De initiatieven die HQ ontwikkeld sluiten ook aan bij het AZC. De mensen daar zitten binnenkort niet op een afgelegen terrein in een bos zoals elders in het land maar op een plek waar van alles gebeurt en waar ze ook aan deel kunnen nemen. Weert gaat een voorbeeld worden voor hoe je inburgering al vanaf het allereerste moment ter hand neemt! de mensen krijgen kansen en iets te doen. En dus minder verveling, frustratie en noem maar op.

  As dajjae uchezellef ‘passie’ neumtj mojjae neet zoee knootere!

 7. Beste Jeroen,
  Je antwoordt klinkt heel mooi maar het klopt voor geen meter.
  De KMS is ooit gebouwd met belastinggeld, het wordt nu gekocht met belastinggeld en weer verkocht aan een stichting waar niemand van weet wie de eigenaar is.
  Zij krijgen de komende 5 jaar zo wie zo al 1,2 miljoen per jaar van het COA een organisatie die wordt gefinancierd door belastinggeld. Daarbij komen de andere organisaties en die moeten het ook hebben van belastinggeld. Het kan wel sociaal lijken maar het is rond pompen van belastinggeld de enige die er beter van worden zijn HQ zij lachen zich dood.

 8. Beste Jeroen.
  Je gaat er gemakshalve van uit in je laatste opmerking,dat ik meer ” bewust ” had moeten zijn…Hoe weet jij dat ik dat niet ben.?
  Hun nek uitsteken….daar moet ik om lachen…hun ” dikke nekke ” zul je bedoelen.!
  En dan het risico wat jij en ik niet lopen…daar moet ik ook om lachen…!
  De reden …als het hele project misloopt..zal dat op ons afgewenteld worden…..net als het slachthuis in Nijmegen…waar ze voor 21miljoen € het schip zijn ingegaan..!?
  Mijn opa zei vroeger al ..in het Wieerts ” VOELE POLITIEK”

 9. Beste heer Goubet,

  Ik weet niet wat ik lees, een idee van wethouder P. Sterk? Werkelijk? U gelooft dit zelf, of is dit wat de wethouder zijn achterban heeft verteld? Ik weet toch voor 100% zeker dat dit idee NIET afkomstig is en bovengenoemde wethouder. Dus een uniek idee, van wethouder Sterk van de SP???? Nee laat me niet lachen. Dit is typisch SP, pronken met andermans veren. Maar het zou U goed doen, om ere wie ere toekomt hieraan toe te voegen!

 10. @jeroengoubet:disqus

  Probeer nou niet steeds recht te lullen wat krom is. Het AZC is er gekomen door een volledig ondemocratisch besluit.
  Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 was er niets te bekennen in de verkiezingsprogramma’s over de komst van een AZC.
  Hier een nieuwsbericht over dit onderwerp van 20 juni 2014
  3 maanden na de verkiezingen toen was de gemeenteraad nog tegen
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22765078/___Geen_azc_in_KMS-kazerne___.html

  Maar dan is er een verandering en is men plots voor? En de burgers hebben plots niets meer te zeggen???? Ga nou aub geen lul verhaal ophangen want dat werkt niet meer vertrouwen in de politiek en de gemeente is 0,00000%

 11. Ik geloof dat de heer Goubet, hier liever niet op reageert! Jammer want verder staat hij wel met z’n SP neus vooraan! Jammer gemiste kans!

Comments are closed.