Nieuwe inwoners naar stadhuis

Foto’s – Om de zoveel maanden organiseert de gemeente Weert een kennismakingsavond voor de nieuwe inwoners van Weert. De nieuwe inwoners mogen dan kennismaken met het gemeentebestuur en hen het spreekwoordelijke hemd van het lijf vragen.

Afgelopen avond was er weer zo’n avond. Normaal gesproken komen er 50 tot 100 personen naar deze kennismakingsavond, nu was dat het drievoudige. Het college van burgemeester en wethouders was dan blij overrompeld door de grote opkomst. Er waren tientallen zitplaatsen te weinig. Men heeft dan ook besloten extra avonden te organiseren zodat er meer ruimte is om met elkaar in dialoog te gaan.

De nieuwe Weertenaren kregen informatie en een video te zien over Weert. Daarna was er ruimte voor het stellen van vragen. Als snel bleek dat de afkomst van de inwoners erg divers is. Van de Verenigde Staten tot Afghanistan en van het Brabantse Eersel tot Leudal.

Men was allemaal zeer te spreken over hun nieuwe woonplaats. Vooral het aanbod van voorzieningen en de groene omgeving werden benoemd. Ook waren ze erg blij met de bijeenkomst. Dat was overigens ook te zien aan de opkomst. Natuurlijk waren er een aantal kanttekeningen. Wat men opviel was de klantenservice van de gemeente die was tegengevallen. In dit geval ging het om het aanvragen van een taalcursus. Verder kwamen er opmerkingen over het zwerfafval op straat en de beperkte werkgelegenheid in Weert. Ook werd er aandacht gevraagd voor discriminatie in Weert. Men maakte zich hier zorgen over.

Na de gezamenlijke bijeenkomst kregen de nieuwe inwoners een borrel aangeboden en gingen de burgemeester, wethouder en gemeentesecretaris persoonlijk met hen in gesprek.