Dieven misbruiken ‘kermis achterom’

Foto’s – In de kerkdorpen van Weert geldt bij veel huishoudens nog het spreekwoord: “Kermis is achterom”. Oftewel het vriendelijke gebaar: de deur staat voor je open. In tegenstelling tot familie en vrienden die met goede bedoelingen via de achterdeur op de koffie komen, maken ook inbrekers gebruik van deze gelegenheid. Voor de kwaadwillenden is het bijna altijd prijs.

Woensdag vond in ‘De Zaal’ in Stramproy een informatieve bijeenkomst plaats over ‘Social media en Veiligheid’. Ongeveer 50 mensen uit o.a. Altweerterheide, Stramproy, Swartbroek en Tungelroy kwamen naar de bijeenkomst om zich te laten informeren over de sociale media en hoe dit ingezet kan worden om de veiligheid van de buurt te verbeteren.

Een van de sprekers was wijkagent Litjens. Hij lichtte toe dat in de grensstreek van Weert een sterkte toename is van inbraken in schuren. Vooral in Stramproy komen de inbrekers achterom en stelen tractoren en dure gereedschappen. Cijfers laten zien dat in Stramproy een sterkte toename is van inbraken in schuren en bij (agrarische) bedrijven. De politie wil dat een halt toeroepen en liet woensdag zien dat social media, zoals Whatsapp, een handig hulpmiddel kan zijn ten behoeve van de veiligheid.

Tijdens de avond kwamen diverse sprekers aan het woord waaronder Gerard Lenders (coördinator integrale veiligheid gemeente Weert), Michiel Maes (communicatie politie Limburg), Rob Litjens (wijkagent STAS) en Réni Peeters (ervaringsdeskundige Whatsapp Buurtpreventie). Ze legden de mensen uit hoe je social media kan inzetten als buurtpreventie en daarmee de veiligheid te verbeteren.

De aanwezigen raakten enthousiast en willen ook zo snel mogelijk aan de slag met het oprichten van Whatapp-groepen om de buurt te waarschuwen bij verdachte situaties. Altweerterheide heeft al een Whatsapp-groep met 90 leden. Geïnteresseerden kunnen zich nog altijd melden via www.altweerterheide.nl. Voorzitter Frans Henderikx van de Dorpsraad Stramproy nam de taak op zich om voor Stramproy een eerste aanzet te geven voor het oprichten van een Buurtpreventie-team. De inwoners van de Weerter kerkdorpen die geïnteresseerd zijn om zich aan te sluiten bij een Whatsapp-groep wordt aangeraden de communicatie van de dorpsraden in de gaten te houden voor meer informatie.