Afgelopen week werd de provincie Limburg onderworpen aan de jaarlijkse portemonnee test van het tv-programma RamBam.

Elk jaar test Rambam de eerlijkheid van gemeentes en politie door goedgevulde portemonnees als ‘gevonden voorwerp’ in te leveren. Voor deze vijfde editie reizen de Rambammers af naar Limburg en deden daarbij ook Weert aan. Rambam leverde ook in Weert een portemonnee met meer dan honderd euro in.

Op het politiebureau van Weert werd netjes doorverwezen naar het stadhuis van Weert. Vervolgens kwam de redacteur van RamBam op het stadhuis. De medewerkster van de gemeente Weert verwees naar de site www.verlorenofgevonden.nl, echter de termijnen die de ambtenaar noemde zouden niet kloppen.

Uiteindelijk werd de portemonnee ingeleverd op het stadhuis en de proef op de som genomen. De portemonnee verscheen netjes op de website www.verlorenofgevonden.nl. Echter toen de medeweker van Ram Bam aan de balie verscheen was de portemonnee spoorloos. Echter een telefoontje naar de gemeente Weert deed uiteindelijk wonderen. Uiteindelijk kwam de gevulde portemonnee netjes terug.

De procedure verliep in Weert niet geheel vlekkeloos. Maar in andere Limburgse plaatsen ging het er nog erger aan toe. Toch trekt de gemeente Weert lering uit de portemonee test. Een woordvoerster van de gemeente Weert laat het volgende weten: ‘We zijn tevreden maar zien ook enkele verbeterpunten. Zo bleek dat de geldende termijnen bij gevonden voorwerpen niet bij elke medewerker scherp op het netvlies staan en dat we de werkwijze van gevonden en verloren voorwerpen bij onze inwoners nog beter onder de aandacht kunnen brengen. We gaan met beide punten aan de slag.’

Bekijk de uitzending:
http://www.npo.nl/rambam/09-03-2016/VARA_101378108