Regenboog-kunstwerk

Toen Weert onlangs door het ministerie van OCSW de officiële titel ‘Regenboogstad’ werd verleend, kwam bij de Weerter kunstenaar Arte Colder het idee op om een toepasselijke kunstwerk aan de gemeente Weert aan te bieden. De gemeente Weert voelt zich zeer vereerd door dit gebaar. Wethouder Geert Gabriëls neemt het kunstwerk op woensdag 9 maart 2016 in ontvangst. Er is afgesproken, dat het kunstwerk daarna een permanente plek krijgt in het stadhuis.

Op een verborgen plek in de buitenlucht kwam Arte een serie betonnen paaltjes tegen. Zes stuks op een rij. Kleine obelisken, monumentaal in hun basisvorm en toch ook weer heel gewoon. En zoals een creatief brein werkt, de plek en die serie paaltjes inspireren Arte. Er ontstaat een idee voor een kunstwerk. Het getal zes deed Arte denken aan de zes kleurbanen waaruit de regenboogvlag bestaat. Deze vlag met de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en violet, is sinds 1979 de officiële vlag van de homobeweging en aanverwante seksuele minderheden als lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Illegaal, tijdelijk monument
Arte beschilderde de mini-obelisken in de zes kleuren van de regenboogvlag en creëerde zo een illegaal LHBT-monument. LHBT staat voor lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen. De beschutte en onbekende plek van het monument verwijst naar het helaas nog steeds verborgen leven dat veel mensen uit de LHBT-gemeenschap leiden. Ze zijn er wel, maar niet altijd als zodanig openlijk herkenbaar. Door de weersinvloeden vervagen en verdwijnen de kleuren op de paaltjes langzaam. Misschien de hoop verbeeldend dat de LHBT-gemeenschap in de toekomst geheel geaccepteerd zal zijn en daarom geen apart monument meer nodig heeft.

Kunstwerk: twee foto’s
Het kunstwerk dat door Arte Colder aan de gemeente wordt aangeboden bestaat uit twee ingelijste foto’s. Ze laten de situatie zien vóór en na de ingreep van de kunstenaar. Het betreft hier een conceptueel kunstwerk: de situatie ter plekke is niet van belang. De twee ingelijste foto’s met onderschrift zijn namelijk niet de documentaire weerslag van het kunstwerk, maar ze zijn het kunstwerk zelf.

Arte Colder
De in Weert wonende en werkende kunstenaar Arte P. Colder (Enschede 1985), staat de laatste tijd flink in de belangstelling. Na een succesvolle deelname aan de Art Rotterdam en de solo-expositie “Genderosity” bij Peter Weeda en Kees van Twist in Amsterdam in 2015, staat binnenkort een expositie bij Drawing Centre Diepenheim op het programma.

Onderwerp van deze presentaties is het recente werk van de kunstenaar, dat als thema ‘transgender’ heeft. Met als uitgangspunt de vermeende duidelijkheid van het mannelijke en vrouwelijke speelt Arte Colder met de ongrijpbare mensen die zich bewegen op het snijvlak daartussen, de LHTB-ers.

Transgender
Uitgaande van zwart-wit foto’s van transgenders in diverse fasen van hun transitie, schuift hij met twee transparanten van deze beelden over elkaar, tot er een op het eerste gezicht niet direct herkenbaar, geheel nieuw beeld ontstaat. Zo zijn de kunstwerken van Arte Colder zelf ook “transgender”, ongemakkelijk onduidelijk voor wie alles graag in een hokje stopt. We herkennen zowel mannelijke als vrouwelijke elementen in de beelden, duidelijk herkenbare geslachtsdelen, maar de beelden laten zich niet goed ontleden en ordenen. Ze worden nooit zwart of wit, maar vormen een nieuw en intrigerend grijs beeld. Transgender dus in alle mogelijke lagen die het kunstwerk in zich draagt. In eerste instantie werden de beelden heel minutieus uitgevoerd met grafiet op papier. Veel uren heel precies en geconcentreerd werk gaan in iedere tekening zitten. De laatste tijd werkt Arte ook met een nieuwe techniek, waarbij de beelden worden geprint, bewerkt, zodat ze reliëf krijgen en voorzien van getekende teksten.