Foto’s – Vandaag is het tien jaar geleden dat Gerard Reve overleed, één van de grote Nederlandse schrijvers en dichters uit de twintigste eeuw. Op deze tiende sterfdag werden er een aantal activiteiten georganiseerd, zoals de onthulling van een gedenksteen, de Revewandeling en een lezing.

Vanmiddag vond de onthulling van een Reve-gedenksteen plaats met daarop zijn ‘Reisgebed’. Deze gedenksteen is een initiatief van brasserie-hotel Antje van de Statie. Aansluitend werd een gedeelte van de Reve-wandeling afgelegd. Vanaf vandaag zijn er ook twee exposities te zien rondom Reve in het Tourist Information center – Land van Antje en in het Bibliocenter.

Gerard Reve
Met zijn literaire werk, zijn openbare optredens en zijn sociaal-politieke uitspraken was Gerard Reve onmiskenbaar aanwezig in het openbare leven. Hij was een bekend burger van Weert. Van 1972 tot 1975 woonde Reve aan de Nieuwe Markt. Onder veel media belangstelling ontving hij uit handen van toenmalig burgemeester Frans Breekpot de versierselen in de Orde van Oranje Nassau. Hiermee werd de schrijver ‘Ridder Reve’.

Bekijk een sfeerimpressie van de onthulling.

7 REACTIES

 1. Ik zie het verband met een gedenksteen in Weert niet.
  Omdat Reve hier 4 jaar heeft gewoond? Dan is het einde zoek als voor iedere ” bekende ” Weertenaar of iemand die hier ooit op doortocht is geweest een gedenksten wordt gemaakt.
  Sinterklaas komt hier al decenia lang, is bekend bij jong en oud, heeft een culturele historische
  achtergrond en hoog aanzien en bekendheid maar geen gedenksteen.

 2. Heeft Gerard Reve het “Reisgebed” in Weert geschreven, ik ben niet zeker, maar er is een gedicht dat hij in Weert heeft geschreven…

 3. Ben het helemaal met je eens. Gewoon iemand die heel even hier gewoond heeft en niets meer en niets minder. Als deze persoon hier geboren zou zijn of 3/4 van z’n leven hier gewoond zou hebben kan ik me er iets bij voorstellen.Opgeklopt allemaal. Degene die zich hier allemaal mee bezig houden raad ik aan om hun tijd aan nuttigere zaken te besteden dan een gedenksteen.

 4. Sjonnie en Pier: ik ben het grotendeels met jullie eens. Maar ik denk dat het groter word gemaakt dan het is omdat er media aandacht is. Ik geef eerlijk toe, als WdG hier geen artikel over had geschreven, dan had ik het nooit geweten. Ik ben zeker voor het plaatsen van een gedenksteen, maar het had soberder gekund, door geen publieke aandacht te vragen, maar blijkbaar was dat toch te moeilijk!
  En dus snap ik jullie reacties..l

 5. Lezende dat uj “niet zeker” bent, maar wel wetend dat reve iets , niet wetend wat geschreven heeft in Weert
  -hierbij overigens bevestigd dat reve geen ( bekende ) Weertenaar, slechts tijdelijk woonachtig was en uw overwegingen gebaseerd op subjectiev ingave
  -constaterend dat uw overgang tot uw orde van uw dag het einde zoekmakend tot substantieel uitstel leidt.

 6. Waat te dinke van Jonny Hoes…..det mocht nieet.!
  Idd unne oepebare pisbak van Boels op det gedenkteaken zette…

Comments are closed.