Weert viert Koningsdag in 2016 met de bekende Oranjevrijmarkt. Vanaf dinsdag 26 april 20.00 uur tot en met woensdag 27 april 16.00 uur staat het centrum in het teken van de handel. Hiervoor gelden enkele spelregels. Extra toezicht hierop zorgt ervoor dat de Oranjevrijmarkt goed en veilig verloopt.

Verkopers en kopers ontmoeten elkaar in het gezellige Stadspark en op de binnenring van de singels rond het centrum. Natuurlijk kunnen bezoekers ook weer veel leuke initiatieven verwachten, zoals jonge muzikantjes die hun talenten vertonen, ludieke verkoopacties en heerlijke zelfgemaakte hapjes.

Wanneer verkopen?
Je mag jouw plek innemen vanaf dinsdag 26 april om 20.00 uur. Hiervoor kun je geen plek reserveren. Je mag dan ook vooraf geen spullen neerzetten. Houd hier rekening mee, want zo voorkom je een boete. De gemeente gaat hier dan ook strikt op handhaven.

Alleen particuliere verkoop
Alleen particulieren mogen tweedehands of gebruikte goederen te koop aanbieden. Aanmelden of een vergunning aanvragen is hiervoor niet nodig. Het is niet toegestaan om witgoed of grote meubelstukken aan te bieden.

Overlast omgeving
Denk aan winkeliers en omwonenden. Houd deuren en inritten bij woningen en bedrijven vrij. Zo voorkomt u overlast.

Niet verkochte spullen
Laat geen rommel of niet verkochte spullen achter. Neem wat je niet verkoopt weer mee naar huis. Zo houden we onze stad schoon.

Bedrijven
De bedrijfsmatige/commerciële verkoop van goederen is niet toegestaan. Dit geldt ook voor de verkoop en consumptie van voedingswaren. Er mag niet gebakken of gebraden worden. Dat mag alleen als het college van burgemeester en wethouders vooraf een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend.

Parkeren
Parkeren is op Koningsdag gratis op de parkeerterreinen, langs straten en op de parkeerdekken. Dit geldt niet voor de parkeergarages met een slagboom en het P+R parkeerterrein van Q-Park aan de Parallelweg. Daar geldt de hele dag betaald parkeren. De parkeerterreinen en parkeergarages blijven bereikbaar. Volg hiervoor de P-route. Kijk op www.parkeren.nl voor meer informatie. Je mag overigens niet parkeren op de verkoopplek.

Er is een parkeerverbod op de binnenring van de singel van Bassin, Kasteelsingel, Emmasingel, Langpoort en Wilhelminasingel. Dit parkeerverbod geldt vanaf dinsdag 26 april 18.00 uur tot woensdag 27 april 20.00 uur. De binnenring van de singels is dan alleen voor voetgangers toegankelijk.

De normale verkeersregels blijven gelden. Zo is bijvoorbeeld parkeren in de groenvoorzieningen niet toegestaan. Ook hierop gaat de gemeente strikt handhaven. Dus bij overtreding riskeert u een boete. Weert is uitgeroepen tot groenste regio van de wereld en dat willen we graag blijven.

Toiletten
Er staan tijdens de Oranjevrijmarkt twee toiletgroepen (bio toiletten) met toegang voor rolstoelen. Een toiletgroep staat aan de Wilhelminasingel (tegenover het stadhuis, nr. 101). En de andere toiletgroep staat op het grasveld voor de stadsflat aan de Kasteelsingel (naast politiebureau, nr. 99).

Overlast en veiligheid
De politie en de toezichthouders van de gemeente letten er op dat de Oranjevrijmarkt veilig verloopt. Daarom kijken ze of iedereen zich aan de spelregels houdt. Op plekken waar de veiligheid of verkeersdoorstroming in gevaar komt, worden extra maatregelen genomen. Aanwijzingen van de politie, toezichthouders en verkeersregelaars moet u dan ook direct opvolgen.

Meer weten?
Heb je nog vragen? Bel dan naar de gemeente, afdeling Openbaar Gebied telefoonnummer 14 0495 of (0495) 57 50 00, of stuur een email naar [email protected]