Vogelschieten Weerter Stadsgilde

Woensdag 27 april a.s., Koningsdag, vindt voor de vierde keer het Vogelschieten van het Gilde van Wieërter Stadsschötte Ste. Catharina 1480 plaats in het Weerter stadscentrum. Evenals voorgaande jaren staat de vogel ook dit jaar op het plein bij de Langpoort/Wilhelminasingel/ Stationsstraat.

Aan deze wedstrijd kunnen alleen de mannelijke leden van Ste. Catharina deelnemen. Daarnaast wordt gelijktijdig ook geschoten om de titel Burgerkoning van Weert. De wedstrijd om de titel Burgerkoning staat open voor alle mannen van achttien jaar en ouder.

Mannen die aan deze wedstrijd willen deelnemen, kunnen zich vanaf 12.30 uur inschrijven bij de stand van het Gilde naast de schietinstallatie. Om deel te nemen dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Vooraanmelden kan vanaf nu via de website www.catharina1480.nl. Beide wedstrijden beginnen rond 13.00 uur.

Eeuwenoude tradities
Om 11.30 uur zegent Patronus Spiritualis Deken Franken de vogel op het pleintje. Aansluitend vindt er rondom de schietboom een ceremonie plaats met Koningsdronk en de abdicatie van Gildekoning Bert Menzink en burgerkoning Koos Raijmakers.

Deze ceremonies en gebruiken van het Gilde zijn praktisch ongewijzigd gebleven sinds de oprichting in 1480. Zo wordt de vogel gezegend, waarbij Gods zegen wordt afgeroepen over de wedstrijd en de deelnemers, trekt het Gilde driemaal in steeds kleiner wordende kringen om de schietboom, waarmee kwaad uit de groep wordt geweerd en het Gilde eensgezind en met zuivere bedoelingen een nieuwe koning uit haar midden zal accepteren. Daarna schieten notabelen op de vogel, waardoor deze wordt ‘bevrijd’ en de leden op de ‘vogelvrije’ vogel kunnen schieten.
Het publiek krijgt tijdens al deze handelingen deskundige uitleg door één van de leden van het Gilde.

De installatie van de nieuwe Koning vindt plaats direct nadat de vogel is afgeschoten. Ook deze installatie gebeurt volgens eeuwenoude traditie en wordt voor het publiek toegelicht.

Burgerkoning
Het Burgerkoningschap is een wedstrijd waar mannen van achttien jaar en ouder aan kunnen deelnemen. De winnaar is diegene die de vogel naar beneden schiet. Hij is komend jaar Burgerkoning. Afgelopen jaar viel Koos Raijmakers uit Maasbracht die eer te beurt. De titel brengt geen verplichtingen met zich mee, maar de Burgerkoning is van harte welkom om aan de activiteiten van het Gilde deel te nemen.