Foto’s – Vroeger waren de Singels van Weert voorzien van een gracht. Nadien is de gracht gedicht omdat de verkeersdrukte in de binnenstad toenam.

Gisteren presenteerde wethouder Van Eersel samen met een ambtenaar de plannen ‘Actualisatie Visie Stadshart’. Er wordt een plan gemaakt om meer beleving in de binnenstad te brengen. Tijdens de presentatie werden ook een aantal schetsen getoond hoe sommige verbeteringen naar verhouding met weinig geld kunnen worden gerealiseerd. Men denkt dan ook aan het deels herstellen van de grachten op de Wilhelminasingel.

Gisteren werd de discussienota voorgelegd en dat is een startpunt om met onze externe partners van gedachten te wisselen over de toekomst van de binnenstad. Daarbij hoort niet alleen het herstellen van een gracht, maar ook het omvormen van commerciële ruimten naar woningen en het terugbrengen van de fontein op de Markt. Tevens onderzoekt men of de Provincie Limburg hier een financiële bijdrage in kan leveren. Voordat men de plannen voorlegt gaat men eerst met de gemeenteraad in conclaaf om de plannen verder uit te werken.

Impressies via gemeente Weert:

27 REACTIES

 1. Klinkt geweldig: Aub orienteren op andere gemeentes in Nederland, waar dit soort plannen om grachten weer open te trekken op geweldige financiele debacles zijn uitgelopen. Dit heeft in zich om een Poort van Limburg, Stadhuis 2.0 te worden! En gemeente Weert ook water/grachten vergen zeer veel onderhoud. Is hier dan wel geld voor? En verder moeten we ons niet teveel in de luren laten leggen door de plaatjes met bloeiende bomen. Bij mij in de tuin staat er ook zo een en die bloeit maar 3 weken. graag een beetje een representatief beeld.

 2. Als je even 2 artikelen terug leest dan wordt daar gesteld dat we op het openbaar groen moeten versoberen want de gemeente moet bezuinigen. En dan nu weer met zo een project aankomen. Moet de hele gemeente bezuinigen behalve de binnenstad? Of krijgen we soms weer het sprookje voorgeschoteld dat we meer subsidie krijgen dan het kost? Met al die subsidies begrijp ik niet dat de gemeentelijke belastingen ieder jaar omhoog moeten.

 3. Dit ziet er natuurlijk prachtig uit, vooral dat bootje. Maar als ik de tekening zie is het niet meer dan een “strookje” water. Daar gaat geen boot overheen! Wil je dan toch wat doen zorg dat er dan ook gevaren kan worden en dat er een ontsluiting plaatsvind naar het kanaal.

  En omdat dat niet realistisch is moet je ook geen bootje tekenen in dit soort ideeën en het gevoel van Venetië op proberen te roepen. Water heeft zeker aantrekkingskracht en ik zie ook echt wel mogelijkheden maar dan wel een juist beeld scheppen.

 4. De meeste dromen zijn bedrog en als je wakker wordt vvd dan zijn die er nog. Onzin pure volks verlakkerij om dit soort onzin te verspreiden maar wie neemt de vvd uberhaupt nog serieus.

 5. Komen er ook beweegbare bruggen en worden die vanuit het huis van de gemeente bediend, anders moeten er een of meerdere brugwachters worden aangesteld en dat zorgt weer voor extra kosten.

 6. Als het net als de kasteelsgracht, een stinkende, vieze,smerige.beek wordt vol modder,drab,plastic,en andere rotzooi….Nee dan liever niet !!

 7. Een te late 1 April grap of zijn ze in de tempel nu helemaal doorgedraaid???????
  Persoonlijk hou ik het bij optie 2.

 8. Dit idee heeft een bekende Weerter makelaar al jaren ! De ring eenrichtingsverkeer maken en de andere rijbaan afgraven en verbinden met de passantenhaven. Goed idee maar niet te betalen voor Weert.

 9. Geweldig IDEE! Maar wat moet ik ermee? Kan me niet voorstellen dat eea binnen 20 jaar gerealiseerd kan worden met al die bureaucratie binnen DE overheden. En het geld is er sowieso niet. Of de gemeente Weert moet ook gaan crowdfunden. Dat is toch de trend en blijkt ook nog veel resultaat te kunnen opleveren?

 10. de VVD heeft onbeperkt overheid (ons belasting) geld over om het ondernemingsklimaat te verbeteren.
  En inderdaad de anderen ( hard werkende burgers ) moeten daar voor op draaien.

 11. Met het huidige waterleidingsnet in Weert ( zie artikel “Waterlek in de Heiligenbuurt” )
  hoeft het aanleggen geen probleem op te leveren , haha

  Ik zou liever zien dat men geld investeerd in het waterleidingnet om dit in Weert weer in orde te brengen voor de burgers

 12. Gezien de reacties hier zal het zonder twijfel een hele mooie zuivere gracht worden. Tegen zoveel zuur is geen alg bestand…

 13. Jeroen, je kunt het als zuur bestempelen, maar als politicus, zou ik hopen, dat je hier een ondertoon in herkent van een bevolking, die in deze maanden de ozb aanslag bij elkaar sprokkelt, omdat voorgaande bestuurders zich vertild hebben aan dit soort prestigieuze miskleunen. Voor normale dingen als groen onderhoud, schoolzwemmen en sportverenigingen is geen geld meer dan is het alleen al stuitend, dat er aan een buro die dit soort plaatjes maakt geld wordt uitgegeven.

 14. Ik maak me ernstig zorgen hoe het dan met de grote optocht van de Rostaekers zal gaan. Deze vereniging moet zeker in de besluitvorming meegenomen worden……..

 15. De Rogstaekers zijn al versierd met veren. Het begin is er ! Weert de gay carnavals stad van Nederland. In de zomer een parade in Amsterdam en in de winter een parade in ons Weert met carnaval. Rogstaekers een gat in de markt!

 16. erg vreemd ik heb dit voorstel laats geschetst naar de gemeente weert.
  erg leuk om te zien dat ze hier iets mee kunnen. en maak vooral terrasjes.
  meer horeca, de detailhandel is gewoon aan het verdwijnen en dat komt ook nooit meer terug, kan je vergeten moet je ook geen energie meer insteken om het terug te willen.
  maak weert oud en gezellig

 17. hoop wel dat ze er niet met mijn idee vandoor gaan maar mij erbij betrekken.
  zou mooi zijn in iedergeval

 18. mijn bericht op 21 maart voor de site hartvoorburgers.
  dit was mijn idee.
  verdacht veel wat hier nu staat.
  mijn tekst.

  de leegstand hoort bij het moment waarin wij leven. Dit straatbeeld zal uiteindelijk alles bepalend worden en compleet uit weert verdwijnen, onvermijdelijk. Mensen zullen naar grote steden moet gaan om te shoppen. Dus dit probleem wil je niet aanpakken. maar maak weert gezelliger kleine mini parkjes op de singel meer terrasjes. Op de nieuwe markt een groot gezellig plein met een mini parkje, en alleen maar uitgaan gelegenheid. Breng de Oelemarkt naar de nieuwe markt. En misschien wel de sleutel tot alles, subsidies voor de extreem hoge huurprijzen zo kan niks tot stand blijven. Misschien wel een idee breng de oude gracht terug rond de binnenstad net zoals vroeger, kunnen mensen met mini bootjes binnen varen. Ja het is extreem de opgave, niet onmogelijk maar je moet weert weer gezellig oud krijgen. En de detailhandel gaan vergeten in weert, maar voor al gaan oriënteren om het gezellig te maken. kijk b.v centrum Maaseik. doe je voor deel ermee ik ben geboren hier en mag hier nu 37 jaar wonen maar het mist gewoon sfeer weert.

 19. In verhouding met het gemeentehuis? De PvL? De WOZ aanslag? (Ik hoorde iemand bij de gemeente zeggen: Er is weer geld, echt waar…)

 20. Weert heeft momenteel actuelere, andere en belangrijkere problemen om op te lossen. Los van dit hersenspinsel. Laten ze zich eerst daar maar eens mee bezig houden.

 21. Als ik dit soort ideeën hoor denk ik dat onder curatelestelling van dit rariteitencollege aanstaande is. De Poort al vergeten??? € 25.000,00 per week weggegooid geld.

Comments are closed.