Weert doet goede zaken in China

Foto via: Gemeente Weert

Foto’s – Tijdens de handelsmissie van de gemeente Weert van 11 t/m 17 april naar de zusterstad Yuhang zijn er mooie resultaten geboekt.

In totaal gingen er 15 organisaties en 32 deelnemers mee. Iedere deelnemer heeft concrete resultaten geboekt. Bij de één is dat een order of een contract, voor de ander zijn dat vervolgafspraken met Chinese partijen. Wethouder Frans van Eersel: “Er zijn van te voren matches gemaakt tussen de Nederlandse en Chinese organisaties. Tijdens de handelsmissie verkenden ze wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Dat werkte heel goed. Ieder zat meteen met de juiste gesprekpartner om tafel. En dat zie je terug aan de resultaten!” Naast de resultaten die de organisaties afzonderlijk hebben geboekt, is er in breed verband afgesproken dat er een tegenbezoek komt. In 2017 komt er een Chinese handelsmissie naar de regio Weert.

De Nederlandse delegatie maakte tijdens het bezoek o.a. kennis met het gemeentebestuur van Yuhang en met Consul-Generaal mevr. Adema van het Nederlands Consulaat in Shanghai. Enkele resultaten van de bedrijvenmatches kunnen al bekend worden gemaakt. Zo deed Henko A&T deed goede zaken. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de benodigdheden voor de aanleg van kunstgrasvelden. Naast een contract voor de levering van lijmen wordt er de komende weken een sportveld als pilot aangelegd in de regio Yuhang. Als dit succesvol verloopt, is het op grote schaal aanleggen van kunstgrasvelden in China in zicht. Deelnemer Trespa is in contact gebracht met belangrijke overheidsdiensten. Het bedrijf Jos Poell, toast- en pasteitjesleverancier, maakte de afspraak een proefcontainer met goederen naar een grote supermarktketen te versturen. Daarnaast is contact gelegd met een landelijk opererende distributeur voor de uitrol van hun producten. Over een maand gaat het bedrijf weer terug naar China om in Shanghai aan de SIAL Food beurs deel te nemen. Ook hier zijn dus goede contacten gelegd om tot een duurzame samenwerking te komen.

Gemeente Weert zoekt samenwerking met Alibaba
De gemeente Weert en de Focus Groep bezochten de Alibaba Group als onderdeel van de handelsmissie. In gezelschap van de burgemeester van Yuhang maakte men kennis met de bedrijfsactiviteiten van Alibaba. Het gesprek is positief en constructief verlopen. Er zijn procesafspraken gemaakt om te komen tot verdere samenwerking. Een van die afspraken, in het belang van het proces, is om nu geen mededelingen te doen over de voortgang. Ook heeft de gemeente Weert namens en met Crossmoor Focus Invest, China Center Zaanstad en Antje van de Statie BV contacten gelegd met Ali Travel, een dochterbedrijf van Alibaba dat een bereik heeft van 600 miljoen klanten per jaar.

Vruchten plukken
Wethouder Van Eersel: “Het feit dat we al een aantal jaren investeren in onze relatie met de Chinezen betaalt zich nu uit. Iedere deelnemer aan de handelsmissie is enthousiast over de resultaten. De een kan er al wat meer over zeggen dan de ander, dat hoort bij het spel van het onderhandelen. Maar het heeft voor iedere deelnemer concrete zaken opgeleverd.” Ook Consul-Generaal mevr. Adema bevestigde dit in een terugblik op de missie: “Elk jaar komen hier zo’n 150 handelsmissies maar meestal blijft het bij het tekenen van intentieverklaringen. Het is zeer opvallend dat deze missie zulke concrete resultaten heeft geboekt.”

Bovendien was het ook bedrijfsmatig goed om de cultuur te leren kennen. Wethouder Van Eersel: “Zo heb ik geleerd dat 70% van de online contacten van Chinezen plaatsvindt via een mobile device, dus zonder computer. Dat betekent wel iets voor je webshop bijvoorbeeld.”