Nederweert – Komt de melk uit een pak en groeien de aardappels aan de bomen?

In een tijd waarin gezonde voeding niet meer vanzelfsprekend is en de tekst op de verpakking de leidraad is voor verantwoord eten staat bijna niemand meer stil bij de energie en zorg die boeren moeten besteden aan de teelt van groenten en fruit.

Het openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind besteedt veel aandacht aan het behoud van cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord. Meer dan 14 oude ambachten worden in dit unieke openluchtmuseum nog in stand gehouden en wekelijks met heel veel enthousiasme gedemonstreerd aan de bezoekers. In dit museum is men trots op hoe het vroeger was zonder de ogen te sluiten voor de realiteit van alledag. Een levendig museum midden in de samenleving. Heel uniek en vooral bijzonder.

Rond de klok van 14.00 uur gaat een aantal vrijwilligers samen met de bezoekers naar de akker en vinden demonstraties plaats hoe in het verleden met het paard de grond werd geploegd, geëgd en zaaiklaar werd gemaakt. Voor de liefhebbers van oude boeren gereedschappen zal ook gebruik gemaakt worden van een oude gerestaureerde tractor. Maar de mensen van Eynderhoof zijn niet te flauw en demonstreren deze middag ook hoe met de schop en met paardenkracht aardappelen worden gepoot en hoe met een eenvoudig op menskracht aangedreven simpel ogend machientje bieten werden gezaaid. De boer zaait met hand en zaaikorf graan of kunstmest en gebuikt de zaaiviool om fijne zaden op de juiste plek te zaaien. De demonstraties zullen door ervaren gidsen van deskundig commentaar worden voorzien. Bezoek, beleef en bewonder dit unieke plekje geschiedenis in het hartje van Midden Limburg. Met meer dan 350 vrijwilligers houdt men hier het leven en werken van de bewoners van de Peel in stand.

Bij heerlijke muziek op de achtergrond kun je genieten van een heerlijke kop koffie met gebak uit eigen bakhuis op het terras voor de herberg. Natuurlijk is het museum deze middag volledig in bedrijf en zullen tal van demonstraties verzorgd worden door de aanwezige ambachtslieden. Voor de kinderen is meer dan genoeg te beleven en te spelen.

Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie over openluchtmuseum Eynderhoof en de vele aktiviteiten van dit seizoen kunt u het beste een bezoek brengen aan de website www.eynderhoof.nl.