Zaterdag open dag AZC Weert

Aanstaande zaterdag, 28 mei, is de officiële opening en open dag van het AZC Weert.

Iedereen die eens een kijkje wil nemen in een asielzoekerscentrum is van harte welkom tussen 12.00 en 16.00 uur. Om 12.00 uur vindt er een openingsceremonie plaats op de appèlplaats van de voormalige Koninklijke Militaire School door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Weert. Daarna zijn er rondleidingen en springkussens voor kinderen. Tevens is er een wensenmuur en een pannakooi om te voetballen.

Verder hebben de bewoners van het AZC lekkernijen klaargemaakt uit hun land van herkomst, je kan dus letterlijk cultuur proeven! Bovendien zijn er diverse kraampjes waarin samenwerkingspartners zich presenteren, denk dan aan het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA) en Vluchtelingenwerk Nederland. Ook basisschool KoaLa en middelbare school Kwadrant zetten de deuren van hun gebouwen voor je open. En bovenal kun je kennis maken met de bewoners van de locatie in Weert.

Kom je met de auto of fiets? Maak dan gebruik van de ingang Nelissenhofweg waar op het terrein zelf een grote parkeerplaats is. Voetgangers kunnen via de hoofdingang, Kazernelaan 101, het terrein bereiken. In afwijking van de normale procedure, is legitimeren bij binnenkomst niet nodig.

Over het AZC Weert
Het asielzoekerscentrum in Weert is op 16 september 2015 geopend als noodopvang voor 1000 personen, voor de duur van vijf jaar. Er was op dat moment grote behoefte aan direct beschikbare opvangplekken. Het woord noodopvang geeft al aan dat de opvang in de basis gereed was. Wel waren diverse aanpassingen nodig voor een volwaardige opvang om bewoners zelfstandig te laten leven. De afgelopen maanden hebben er allerlei verbouwingen plaatsgevonden, bijvoorbeeld het maken van keukens en zorgen voor kleinere kamers. Die verbouwingen zijn nu afgerond en daarmee kunnen we nu spreken van een volwaardig AZC.