Eerste steen voor Taphoeve

Foto’s – Midden in Stramproy, langs de Provinciale weg N292 Julianastraat, ligt het terrein van de voormalige Taphoeve, de laatste fase van het Waleplan. Hier worden 5 woningen in een sterke onderlinge relatie gerealiseerd. Midden in het centrum, met alle belangrijke functies op steenworp afstand.

Vandaag werd de eerste steenlegging gedaan bij de nieuwbouw. De toekomstige bewoners mochten de eerste steen van hun woning leggen. Voor een van kleindochters was de eer om een handdruk te maken als herinnering aan de nieuwe woning.

De relatief rustige Walestraat, die functioneel uitsluitend dient als toegangsweg voor het gelijknamige achterliggende plan, ontsluit het plan Taphoeve. De provinciale weg is ontworpen als zijkant situatie, waardoor deze in de beleving van het plan wordt buitengesloten, zonder de lintbebouwing vanuit de Julianastraat aan te tasten. Tevens kan zo de (belangrijke) bushalte gehandhaafd blijven. Een ruim, rustiek en vooral groen hart, zorgt voor een vriendelijk straatbeeld, met een haag die het plan Taphoeve afsluit van de drukte.

Het plan Taphoeve is een uniek plan op een bijzondere locatie met vijf woningen uit één woningtype. Alle woningen zijn vrijstaand, met een eigen achterom, op een perceel van 200 m2. De woningen hebben een optimale functionele indeling. Ook als een mogelijke zorgvraag zwaarder wordt, kan men hier blijven wonen, de gehele woning is rolstoel- en bed toegankelijk. Om goede zorg te kunnen verlenen voldoen bad- en slaapkamer aan de eisen en maatvoering die hiervoor gelden.

Waarom de Taphoeve?
Door grote veranderingen in de AWBZ bestaat de verzorgingshuisbewoner straks niet meer. De zorg die eens in het verzorgingshuis gegeven werd, lijkt opeens niet meer nodig. Familie en kennissen moeten taken gaan overnemen en zo nodig is er het vangnet van de WMO. De menselijke maat en het welzijn van ouderen wordt ‘opgelost’ door ouderen langer thuis te laten wonen in aangepaste woningen, voorzien van allerlei hulpmiddelen.

Het plan Taphoeve aan de Julianastraat in Stramproy biedt een passende oplossing. Want wonen en zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het plan Taphoeve worden ze met elkaar gecombineerd en wordt een win – win situatie bereikt. Middels geclusterde patiowoningen kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Clustering van woningen garandeert niet alleen dat (gezamenlijke) zorg op afroep gegeven kan worden, maar brengt ook saamhorigheid met zich mee.

Je buurman is je mantelzorger, maar jij bent ook de mantelzorger van je buurman! Waar de pijlen voor geclusterde zorgwoningen vaak gericht worden op senioren, wordt een belangrijke doelgroep over het hoofd gezien. Het plan Taphoeve biedt juist de jonge 60-ers die nú de stap willen maken, een kleinere toekomstgerichte woning om deze stap bij een eventuele noodzaak in de toekomst voor te zijn. Ze scheppen samen een omgeving waar ze op elkaar kunnen terugvallen, elkaar op ieder vlak kunnen ondersteunen. Hierbij zijn geen concessies gedaan aan hun huidige wensen en behoeften, zoals een tuin, hobbyruimte en logeerkamer.

[nggallery id=’3836’]