Nederweert – Op maandag 10 mei jl zijn de 1e jaars leerlingen van Citaverde Nederweert gestart met een lessenreeks over zwerfafval.

Uit onderzoek van het NIPO blijkt dat de effecten van zwerfafval-opruimacties duidelijke gedragsveranderingen oplevert. Steeds minder mensen gooien iets op straat. Toch wordt het zwerfafval als een steeds groter probleem ervaren. Het ergert steeds meer mensen als er blikjes, flesjes, papiertjes, kauwgum en sigarettenpeuken rondslingeren in de openbare ruimte en nog erger, als groot afval wordt gedumpt. De woonomgeving en ook de natuur worden door deze troep ontsierd. Bovendien trekt zwerfafval meer afval en ook ongedierte aan. Een leefomgeving die vervuild is, maakt dat mensen zich onprettig en zelfs onveilig gaan voelen. Het lokt ander, verkeerd gedrag uit.

Het is een taak van de gemeente om de stad schoon, heel en veilig te houden. Maar ook burgers en bedrijven; eigenlijk álle gebruikers van de openbare ruimte hebben daar een rol en verantwoordelijkheid in. We moeten er met elkaar mee bezig blijven; zélf geen afval op straat gooien en ook kinderen leren dat niet te doen. En elkaar hierop durven aanspreken.

Leerlingen van de Groene Mavo in Nederweert geven het goede voorbeeld. De gemeente Nederweert zorgde voor de benodigde materialen. Gewapend met prikkers en vuilniszakken zijn zij in groepjes van drie leerlingen zwerfafval gaan zoeken in heel Nederweert. Iedere groep had een eigen gebied waarbinnen zij het zwerfafval moesten verzamelen.

In de volgende les worden de resultaten in de klas door de leerlingen geanalyseerd. Leerlingen leren hierbij onder andere hoelang het duurt voordat de verschillende afvalsoorten afbreken. Daarmee krijgen ze wellicht ook een stimulans om zelf geen afval meer op straat te gooien en de omgeving schoon te houden.

4 REACTIES

 1. Uit onderzoek van het NIPO blijkt dat de effecten van zwerfafval-opruimacties duidelijke gedragsveranderingen oplevert. Steeds minder mensen gooien iets op straat.
  Nou dat is hier in Weert wel anders loopt u maar eens van het station of de Lidl richting de kazerne. Een honden bezitter moet een boete betalen maar bepaalde groepen in het weertse mogen schijnbaar alles. Blikken lege chipszakken enzovoort.
  Laat die groepen mensen die dat doen ook eens meedoen aan zo een actie hier in Weert.

 2. De mensen waar jij op doelt mogen inderdaad op de hoogte gebracht worden hoe wij hier in Weert en in het algemeen mee omgaan. Dit is trouwens op veel zaken van toepassing.

  Het klinkt te simpel voor woorden maar onze gasten moeten wel de spelregels kennen, leg dit fatsoenlijk uit en wie weet komen veel zaken goed.

  Maar dit was volgens mij het thema niet… Prima initiatief, ook hier geld (voor onze autochtone jongeren) “leg het fatsoenlijk uit” en wellicht komt het ook hier wel goed

 3. Mag zo een thema dan niet aanzetten tot een discussie?
  Maar jij slaat de spijker op zijn kop met je conclusie, eindelijk iemand die leest wat er staat. En als onze politieke bestuurders dit thema samen met de medewerkers van het COA nou ook eens bij hoorns zou pakken zou jij nog wel eens gelijk kunnen krijgen maar dan moeten ze daar niet telang mee wachten want iets afleren is moeilijker dan iets leren.
  ( ook de jeugd zoals jij al aanhaalt de zwervers maar ook de drugs en alcohol verslaafden horen tot de doelgroep waar ik attendeer.)

 4. “Normaal is het keurig schoon” , wanneer niet dan ?
  “Niet meer rommel als op andere plaatsen” dan legt u de lat aardig laag als dat voor u al acceptabel is.
  Ik weet niet wat erger is , liegen of dat wat u beweert.

Comments are closed.