Nieuwe naam parkeerdek

Zo’n twee jaar geleden kreeg het oude stadhuis aan de Beekstraat – dankzij de verhuizing van het stadhuis naar de Wilhelminasingel – een nieuwe functie. In de afgelopen twee jaar is het gebouw getransformeerd tot een bruisende broedplaats voor initiatieven in welzijn, kunst, dienstverlening, onderwijs en creatievelingen; het Cwartier. Enkel de naam van het parkeerdek, Stadhuisplein, verwees nog naar de oude functie. Vanaf nu heeft deze dan ook een nieuwe naam: Oud Gasthuisplein.

De naamsverandering was nodig omdat de benaming Stadhuisplein de indruk wekt dat het stadhuis in de nabijheid zou liggen. Daarnaast ligt er langs het nieuwe stadhuis aan de Wilhelminasingel een doorgang met een vergelijkbare naam; de Stadhuispassage. De commissie straatnaamgeving vond dit verwarrend en kwam met een voorstel: In de omgeving van het parkeerdek lag vroeger het Sint Jansgasthuis. Om de oude historie recht te doen, is er daarom gekozen het parkeerdek om te dopen tot Oud Gasthuisplein.

Bruisend gebied
Met de naamswijziging is de laatste stap gezet om afscheid te nemen van de oude functie van het gebied. In het voorjaar van 2015 namen de eerste enthousiaste ondernemers intrek in de creatieve broedplaats, dat werd opgeknapt en nu wordt geëxploiteerd door het bedrijf Cwartier BV. De ondergrondse parkeergarage is omgedoopt tot Muntgarage en nu heeft ook het achterliggende parkeerdek een nieuwe naam.