Dijkhoff kritisch op burgmeester

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff die verantwoordelijk is voor het asielbeleid in Nederland heeft vandaag in de Tweede Kamer aangegeven dat burgemeester Jos Heijmans van Weert de uitvoering van de wet in de weg loopt.
Vorige week werd bekend dat Heijmans een Syrische moeder met vier kinderen hielp ‘onderduiken’ om te voorkomen dat ze terug moesten naar Duitsland.

Dijkhoff vreest dat het gezin daar niet mee geholpen is: “We verschillen van mening en dan druk ik me eufemistisch uit”, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Dijkhoff wijst erop dat het gezin nu langer in onzekerheid verkeert en later aan integratie in West-Europa kan beginnen.

De moeder van het gezin had zich in Duitsland als vluchteling geregistreerd en volgens het verdrag van Dublin moet ze terug naar het land van registratie. Haar broer had zich in Nederland voor het eerst laten registreren, waardoor hij hier kon blijven. Het uit elkaar halen van de familie zou volgens Heijmans dramatisch zijn, aangezien de broer de vaderrol zou vervullen.

D66-leider Alexander Pechtold hekelde de behandeling van de kwestie dinsdag in de Kamer, omdat de burgemeester, een partijgenoot, zich er niet kon verdedigen en er nog onvoldoende duidelijkheid over de kwestie bestaat. De gouverneur van de Provincie Limburg moet de zaak nu verder onderzoeken om achter te komen hoe de kwestie precies in elkaar steekt. Het is nog niet bekend of de kwestie gevolgen heeft voor de Weerter burgemeester.

Bekijk het vragenuurtje van de Tweede Kamer terug (item over Weert vanaf 59m58s):
http://www.npo.nl/nos-het-vragenuurtje/17-05-2016/POW_03113538

Onlangs was de burgmeester te gast in het tv-programma PAUW, waar hij de actie toelichtte. Je kan het fragment terugkijken via:
http://pauw.vara.nl/media/357311