Deel laad & loskraan terug in Weert

Foto’s – Vanaf de jaren 1927-1929 sierde de laad- en loskraan van Landbouwbelang het straatbeeld van Weert. De kraan is in 2004 gesloopt vanwege de nieuwbouwplannen bij Beekpoort. Officieel is de laad- en loskraan een industrieel monument en dus moet deze een herbestemming krijgen.

De plannen van destijds bestonden uit het terugplaatsen van de kraan nadat op de oude locatie van Landbouwbelang nieuwbouwappartementen zouden zijn gebouwd. Echter veranderde de economische situatie en voor nieuwbouw van koopappartementen was tijdens de crisisjaren nagenoeg geen markt meer in Weert. De kraan werd daarom opgeslagen bij Coating Company in Roermond.

Intussen ligt de kraan al jaren opgeslagen in Roermond en is er nog geen herbestemming gevonden. De opslag van de kraan heeft over de periode 2005 – 2015 reeds ruim € 81.000,- (gemiddeld € 600,- per maand) gekost. De gemeente wilde deze kosten drukken en besloot om de kraan op te slaan op een terrein dat in eigendom is van de gemeente zelf.

Een deel van de karakteristieke kraan is reeds gearriveerd in Weert. Dit deel ligt nu langs de milieustraat opgeslagen en is omringd door containers. De kraan ligt op openbaar terrein en de gemeente heeft inmiddels hekwerken besteld om de kraan te omheinen, zo meldt een woordvoerder van de gemeente. Ook is er een overkapping besteld zodat de condities, van de al roestige kraan, minder snel achteruit gaan.

Met het opslaan van de kraan in Weert zakken de huurkosten naar schatting €200,- per maand.