Studenten scoren met idee ‘vistoren’

Mbo-studenten van Summa College hebben vanmiddag hun visitekaartje afgegeven bij Natuurmonumenten: Jeroen Beljaars (Stramproy), Stan Corstjens (Haler), Brian Lintsen (Sittard-Geleen) en Rick Hartmann (Weert) van Summa Engineering – één van de 22 scholen van het Summa College – scoorden vrijdag met hun pitch en idee voor een ‘vistoren’ het best bij de natuurorganisatie.

Hoe maak je de onderwaterwereld voor iedereen zichtbaar? Dat was de vraag waarmee Natuurmonumenten knappe koppen uitdaagde voor de Natuur Innovatieprijs 2015. Het winnende idee, een vistoren, werd als pilotopdracht voor het Vakkanjerprogramma neergelegd bij Vakkanjers van ROC Mondriaan (Den Haag) en Summa College (Eindhoven).

Hun zelfontworpen vistorens staan sinds drie weken in de natuurgebieden Naardermeer en Dwingelderveld. Het Vakkanjerprogramma is een competitie waarin jonge techniektalenten van het mbo samenwerken aan innovatieve opdrachten voor een maatschappelijk relevante landelijke opdrachtgever.

Het idee achter de vistoren is even slim als simpel: het water, dat automatisch stijgt in de toren, warmt sneller op dan het water onder de waterspiegel. Koudbloedige vissen – die het warme water opzoeken – zullen het transparante aquarium dus vanzelf inzwemmen. Zo worden de vissen zichtbaar voor bezoekers van de natuurgebieden.

Volgens boswachter André Donker werken de vistorens ‘als een tierelier’. “Deze Vakkanjers hebben met een frisse blik en heel veel enthousiasme een creatieve oplossing gevonden voor deze opdracht. In korte tijd hebben ze iets afgeleverd waarmee we de natuurbeleving in Nederland een echte innovatie kunnen bieden. Hier worden natuurliefhebbers blij van. Petje af voor deze jonge talenten, beide teams ontliepen elkaar vrijwel niets.”

Over Vakkanjers
Het Vakkanjerprogramma is bedoeld om jonge vakmensen (m/v) hun talenten te laten ontdekken en verder te ontwikkelen. De deelnemers werken tijdens de opdrachten ook aan ‘21st century skills’ als samenwerken en communicatieve vaardigheden. Kijk voor meer informatie op www.devakkanjers.nl