Teun als eerste online aangegeven

Foto’s – De eerste online geboorteaangifte, een primeur voor Limburg, is een feit! Vandaag werd in het nieuwe geboorteloket van SJG Weert in aanwezigheid van burgemeester Jos Heijmans en algemeen directeur Eric Rikkert de eerste geboorteakte in SJG Weert ondertekend. Zeker ook voor de trotse ouders van baby Teun, Tim en Gemma, een bijzondere gebeurtenis.

Digitale geboorteaangifte
Wie een kindje krijgt in SJG Weert hoeft door deze service in veel gevallen niet meer naar het stadhuis om de baby aan te geven. Ouders kunnen sinds vorige week de geboorteaangifte digitaal regelen via de website van de gemeente. Voor het ondertekenen van de geboorteakte komt de ambtenaar van de burgerlijke stand op dinsdag en donderdag naar het ziekenhuis toe. Een extra service die mogelijk is gemaakt op initiatief van Meream Bazairi-Karidi, teamleider van het Vrouw Moeder Kind centrum in nauwe samenwerking met de gemeente Weert.

Servicegerichtheid
Eric Rikkert benadrukte nogmaals het innovatieve karakter van het initiatief en hoe dit in samenwerking met de gemeente concrete vorm heeft gekregen. De servicegerichte houding naar burgers en klanten van zowel gemeente als ziekenhuis zijn daarin voorwaarden scheppend en succesvol gebleken. “Vanaf nu is een geboorteaangifte niet meer hoofdzakelijk een mannenaangelegenheid. Ook moeders en alleenstaande moeders zijn nu actief betrokken bij de aangifte waardoor het een veel meer specialer moment wordt”: aldus Erik Rikkert. Burgemeester Jos Heijmans vindt het daarnaast belangrijk dat ouders zoveel mogelijk tijd met hun pasgeboren baby kunnen doormaken en is trots dat zijn gemeente daar op deze manier aan kan bijdragen.

Verwachtingen
Met zo’n 700 klinische en 150 poliklinische bevallingen in het ziekenhuis is de verwachting dat veel kersverse ouders gebruik gaan maken van digitale geboorteaangifte en de akte in het ziekenhuis willen ondertekenen. Vooralsnog kan dat op dinsdag en donderdag. Overigens is het zo dat een geboorteaangifte en het zetten van de handtekening volgens de wet binnen drie dagen na de geboorte dient te gebeuren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat straks de handtekening ook digitaal gezet kan worden, maar daarvoor zijn gemeente en SJG Weert afhankelijk van de Nederlandse wetgeving. Burgemeester Heijmans: “Zodra het mag, gaan we voor een volledig digitaal proces.” Uiteraard is het ook mogelijk om de akte in het stadshuis te ondertekenen of op de traditionele manier aangifte te doen”.
[nggallery id=’3979′]