Foto’s – In het centrum van Weert vind je vanaf vandaag tien gerestylde elektriciteitskasten.

Het opknappen van de kasten is een van de projecten vanuit de BIZ vastgoed, een initiatief vanuit Vereniging van Commerciële Vastgoedeigenaren en Centrum Management Weert. Bij het invoeren van deze Bedrijven Investeringszone Vastgoed voor de binnenstad (januari 2016) zijn er middelen vrijgekomen om in het centrum van Weert te investeren. Inmiddels lopen er al diverse projecten om de aantrekkingskracht van de binnenstad te versterken.

Na het zien van een SpongeBob-afbeelding op een elektriciteitskast op de Biest, zijn de initiatiefnemers gaan letten op de staat van andere kasten in het centrum. Helaas zagen zij dat de kasten over het algemeen een storende factor zijn en zo ontstond het idee om van een storend element, een sprekend element te maken.

Grafisch ontwerpers Stef Mooren en Inge Korten ontwikkelden het concept en ontwerp voor de kasten, met als doel tien eyecatchers te maken met een humoristische insteek en het karakteristieke Weerter dialect te verbinden met het centrum en haar bezoekers.

In samenwerking met Veldeke Weert hebben de electriciteitskasten een Weerter quote gekregen, levenswijsheden van de echte Weertenaar, zoals: “Zoeë lang ve nog wat te knoeëtere hebbe, moge ve neet klage.” (Zolang we nog kunnen mopperen, gaat het ons goed.) Om de wijken ook in het centrum terug te laten komen, is elke quote afkomstig van een bewoner uit een bepaalde wijk. Het Gemeentearchief heeft beelden uit de wijken aangeleverd om op de zijkanten van de kasten te plaatsen. Bovenop elke kast staat een plattegrond met de locaties van alle kasten en de vertaling van de quote.

[nggallery id=’4092’]

2 REACTIES

  1. Prima. Van mig mooge di-j kest allemaol un kluuerke krieege.
    Hoeep waal det de “vuilspuiters” wat respekt kunne opbringe!
    Baaj de weej: woerum zeen dur inne Stationstunnel al langere tieed twiee penieele kwieet?

Comments are closed.