Luchtmacht oefent met heli’s

Foto via: Ministerie van Defensie

De kans dat je, net als gisteravond, de komende nachten helikoptergeluiden zal horen is aanzienlijk. De Luchtmacht voert deze week nachtvluchten uit boven de Weerter- en Budelerbergen. Het natuurgebied tussen Budel en Weert is het meest geschikt om een zogenoemde ‘brown-out’ te oefenen.

De training wordt gehouden in verband met de militaire missie in Mali. Hitte en zand zijn goed voor een extra uitdaging. Zo heeft de temperatuur invloed op het helikoptervermogen. Het landen van helikopters in een dorre, stoffige omgeving zorgt ervoor dat vliegers en uitstijgende grondtroepen geen zicht hebben. Tijdens deze brown-out moeten de vliegers blindelings kunnen vertrouwen op hun loadmasters. Met de zanderige oppervlakte in het natuurgebied kunnen de militairen bij duisternis een realistische oefening uitvoeren.

Niet alleen maandagavond, maar t/m donderdagavond wordt er geoefend. De nachtvluchten duren tot uiterlijk 1.00 uur ’s nachts.