Foto via: https://www.facebook.com/LeukenWeert

De gemeenteraadsleden die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraadscommissie Ruimte gingen woensdag akkoord met een nieuw winkelcentrum voor de wijken Leuken en Groenewoud.

Het College van B&W legde een voorstel aan de commissie voor om zowel het bestemmingsplan voor de Sint Jobstraat (nieuwe locatie winkelcentrum) en de Friezenstraat (huidige locatie) in de wijk Leuken aan te passen om de verplaatsing en uitbreiding van het winkelcentrum mogelijk te maken.

Aan de St Jobstraat komt een Jumbo en Aldi supermarkt en de fietswinkel die daar nu al gevestigd is. De overige winkels uit het huidige winkelcentrum Leuken, een gezondheidscentrum (drogisterij, apotheek en mogelijk meer) en mogelijkheden voor horeca krijgen ook een plek in het nieuwe complex. Tevens wordt het bestaande tankstation in het geheel geïntegreerd met de mogelijkheid voor een autowasstraat.

In het voorstel werden door B&W tevens de bezwaren die door supermarktketen Jan Linders en de gemeente Nederweert waren ingediend weerlegd. De commissie nam daar genoegen mee.

B&W gaf in dat laatste geval namelijk aan dat er nu al een beweging is te zien van mensen die hun dagelijkse boodschappen in Weert doen maar dat dit vooral te wijten is aan de plek, parkeermogelijkheden en ontsluiting van de supermarkten in het centrum van Nederweert. “Het is aan Nederweert zelf om met spoed de handschoen op te pakken en het supermarktaanbod in Nederweert aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. Daarmee heeft de gemeente het behoud van koopkracht in eigen hand” aldus B&W.

Wethouder Van Eersel gaf eveneens aan dat er een overleg met omwonenden in de St Jobstraat is opgestart over het verkeersplan in het gebied. Er is binnen het plan 200.000 euro beschikbaar gesteld om te voorkomen dat er verkeersproblemen ontstaan. Daarbij kan gedacht worden aan het aanpassen van de rotonde en de St Jobstraat.

De gemeenteraad moet aanstaande woensdag nog officieel groen licht geven voor de plannen maar aangezien de commissie akkoord is zal dit een formaliteit zijn.

De bezwaartermijn tegen de nieuwe bestemmingsplannen loopt vervolgens tot begin september waarna het bouwrijp maken aan de Sint Jobstraat, indien er geen grote bezwaren komen, kan beginnen. Nieuwe ontwikkelingen hoeven dus niet altijd lang te duren.

10 REACTIES

 1. Ik vind het prima een winkelcentrum daar, maar toch. Ik heb begrepen uit eerdere berichtgeving hierover dat er een bepaald aantal bewoners moest zijn in de wijken Leuken / Groenewoud om een centrum van die grote goed te keuren. Dat lukte niet en toen is de wijk Biest-Oost verzonnen om toch op het aantal mensen te komen. Als ik dat verkeerd heb begrepen dan sorry, maar als het toch zou de commissie niet in moeten stemmen.

 2. De Jumbo op Leuken is in haar huidige grootte in de toekomst niet meer levensvatbaar. Uitbreiding op de huidige plek is niet mogelijk. Wat mij betreft is het dus kiezen tussen òf iets meer vierkante meters supermarkt, òf geen Jumbo in Weert-oost. Uiteraard kies ik dan voor het eerste.
  En voor wat betreft Biest-Oost, in tegenstelling tot wat veel mensen denken reikt de wijk Biest tot aan de rotonde Maaslandlaan/Limburglaan. De straten tussen Aan de Bron, De Philips van Horne en de Noordervijver behoren ook not tot de Biest. Voor dat gebied zal het winkelcentrum zeen zeker ook een functie hebben, dus zo vreemd vind ik die benadering niet.

 3. Er zal op dit moment voldoende klandizie zijn voor het winkelcentrum
  Waar naar mijn idee voorbij is gegaan, is de voortzettende online verkoop, ook voor supermarkten een groter wordende concurrent.
  Het zou zo maar kunnen zijn dat over een paar jaar blijkt dat er voor leegstand is gebouwd.
  Is het niet daar , dan wel ergens anders in Weert

 4. Niemand weet wat er over een paar jaar gaat gebeuren. Dan maar op je handen gaan zitten en niets doen is in ieder geval nooit goed.

 5. Kan een eind meegaan in je reactie, en zoals gezegd geen probleem met dat winkelcentrum, maar ik blijf de vondst Biest Oost erg vreemd vinden. Ik neem aan dat het niet de bedoeling is alle wijken in te gaan delen in zuid, west, noord en oost.

 6. On-ge-loof-lijk dat dit weer kan in Weert. Wie zitten er in die commissie??? Naam en toenaam graag. Het onderzoek is nog maar net uitgevoerd en meteen gas erop. En daarbij kan ik ook wijken erbij verzinnen om toch aan de eisen voldoen. Bah bah. Wie heeft een linkje naar dat onderzoek?En dan als gemeente ook nog een zak geld klaarzetten. Laat dat de ondernemers lekker zelf regelen en betalen. De gemeente weert kan niet met geld omgaan

 7. Gelijk heb je, want als Biest Oost als wijk wordt beschouwd kan deze natuurlijk ook weer worden opgedeeld. Dan krijg je zoiets als Weert, Biest Oost: West of Weert, Biest Oost: Zuid.
  En ga zo maar door.

 8. Vraag van wie? Wat ik me nog kan herinneren is dat aan de Aldi toen die naar Weert kwam een betere plaats is beloofd. Zou het kunnen dat dat ook meespeelt?

Comments are closed.