Buitenbioscoop in Stramproy

Op zaterdag 8 oktober wordt er op het Kerkplein van Stramproy een Buitenbioscoop georganiseerd.

Om 19.15 wordt gestart met een populaire jeugdfilm, gericht op de schoolgaande kinderen: The Minions. Een komische animatiefilm uit 2014 – 2015, die anderhalf uur duurt. Voor de kinderen van de basisschool een leuk, en gratis uitje.

Daarna komt er vanaf 21.00 uur iets heel speciaals op het scherm. Door de lokale amateurfilmer Jaak Rietjens, is in de jaren 90 een tijdsportret gemaakt van een lokale kluizenaar: Ummele Mieke. Zij had ook in de 17 of 18e eeuw geleefd kunnen hebben.

De laatste jaren van haar leven woonde deze vrijgezel helemaal alleen op haar oudershuis, na het overlijden van haar broer Ummele Door. Haar huis was een half vervallen boerderij aan de rand van Stramproy. Daar zorgde zij voor zichzelf, een aantal koetjes op de stal, en wellicht meerdere muizenfamilies. Verstoken van alle vormen van luxe, koos zij tot 84 jarige leeftijd voor een kluizenaarsbestaan. Geen radio, geen tv, geen douche, geen bed, geen krant, geen sociale contacten, geen wasmachine, geen …. Haar uitje was een wekelijkse wandeling naar de supermarkt in het dorp, voor aanvulling van de dagelijkse boodschappen. Te voet, met twee grote tassen, en de portemonnee: een jampotje met deksel.

In deze film, krijgt de kijker een kijkje in haar dagelijkse leven, dat zo eenvoudig is als het maar kan. Geen elektrisch licht, een houtkachel, slapen op de bank. Weinig vertrouwen meer in de mensheid, geheel op zichzelf gericht. Een taal sprekend, een dialect met inmiddels vergeten zeer oude woorden. Een uniek beeld van een heel bijzonder mens, die tot ver in de omtrek bekendheid genoot.

Mede door Mijn Straat Jouw Straat van de gemeente Weert, kan deze vertoning gratis worden aangeboden. De organisatie is in handen van de Dorpsraad Stramproy. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Zaal aan de Mariastraat in Stramproy. Het is een buiten-evenement, dus trek warme kleren aan, of neem een dekentje mee. Er zijn zitplaatsen, maar een eigen stoeltje is aan te raden.