IIzergieterij Componenta gaat voor de Nederlandse onderdelen het faillissement aanvragen, zo heeft het Finse moederbedrijf vanochtend bekend gemaakt.

Het faillissement komt onverwacht. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat ze de vestiging in Hoensbroek gingen samenvoegen met Weert. Weert zou dan de hoofdvestiging in Nederland worden. Echter is de financiële staat van Componenta B.V. sneller verslechterd dan de verwachte ontwikkeling omtrent de omzet en winstgevendheid. Het is het bedrijf niet gelukt om een aanvullende financiering te krijgen. De onderhandelingen zijn op niets uitgelopen.

De onderdelen in Finland en Zweden moeten herstructureren. Of er een doorstart gaat komen en wat de gevolgen exact zijn zal nadien blijken. Op 23 september 2016 staat een extra vergadering voor aandeelhouders gepland.

10 REACTIES

 1. Dit was mijn verwachting al een jaar geleden…!!
  Eerst een apparte status voor het bedrijf aanvragen, naast het moederbedrijf, en dan failliet laten verklaren,waardoor het opruimen van de fabriek en de bodem verontreiniging voor kosten van de gemeenschap komt.
  De gemeente heeft hierbij weer eens zitten slapen…!!
  Maar goed…een van de meest vervuilende industrieën van Weert gaat stoppen..

 2. Had dit min of meer verwacht. Eerst kondigen ze aan dat Weert moet sluiten i.v.m. financiële situatie waarin het bedrijf zich bevind, en dat Hoesbroek open blijft. Jaar later word aangegeven dat Hoensbroek en Weert samengevoegd worden met Weert als hoofdvestiging. Ik hoop voor alle werknemers dat een doorstart erin gaat zitten, want zoek maar eens werk in deze branche

 3. Ik denk niet dat we hier rouwig om moeten zijn. De meest vervuilende industrie van Weert volgens mij. Natuurlijk wel heel vervelend voor mensen. Onder de streep komt het altijd op geld neer. Beetje schuiven met de mensen, met de BV’s etc. Mensen voor de gek houden…..en de gemeente ook want dat wordt een braakliggend terrein dat vol zit met vervuiling. Ik zou dit op de moedermaatschappij verhalen…. Platgooien, gras zaaien en bomen planten. Komen ze ook niet meer terug

 4. Wat voor invloed heeft de gemeente op de herstructurering van een bedrijf? Bij jou is alles wat niet goed gaat in deze wereld de schuld van de gemeente Weert.

 5. Normaal reageer ik alleen op het bewuste item, en nooit op een reactie van mij.
  Ik denk dat je nooit mijn reacties leest, want ik geef de gemeente nooit ergens de schuld van. Ook nu niet.!
  Ik heb meer dan een jaar geleden, hier gemeld dat de gemeente allert moest zijn op het verzelfstandige van Componenta….met de bedoeling naar een faillissement te streven….en nu is het zover……de gemeente had het Finse moederbedrijf in de gaten moeten houden, hoe ze de zaak aan het beflessen zijn geweest…..en dat hebben ze nagelaten,,,,,meer niet…!!

 6. Nou dat is dan ronduit “klote” voor de mensen die daar werken. Eerst blij maken met handhaven vd vestiging Weert en kort daarop een faillissement.

 7. En wat voor effect zou het “in de gaten houden van het Finse moederbedrijf” volgens jou dan moeten hebben gehad?

 8. Dat het Finse moederbedrijf, ten alle tijden voor het opruimen van de fabriek in alle details verantwoordelijk blijft, en niet probeert af te schuiven op de gemeenschap, waar het nu op gaat lijken..en letterlijk naar Finland met de noorderzon vertrekt.

 9. Klinkt als doorgestoken kaart. Een maand geleden met achterdocht nog vragen gesteld over hoe dat nieuwe bedrijf in Weert met het milieu om zou gaan. Kapitalisme in haar smerigste vorm… En wie is weer de dupe?

Comments are closed.