Budel – Foto’s – Volleybalster Yvon Beliën is zondag gehuldigd in haar geboorteplaats Budel. Haar neef, kroegeigenaar Dennis Pront van de Cambrinusbar had deze huldiging georganiseerd omdat hij maar wat trots is op zijn ,,kleine” nichtje!

Beliën was teleurgesteld nadat ze met haar team langs de bronzen medaille greep in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Tegenstander Amerika was net iets te sterk voor de Nederlandse volleybaldames en greep het brons na een ongekend spannende wedstrijd.

Het idee van Pront om een huldiging te organiseren werd direct ondersteund door de Gemeente Cranendonck en de Budelse Volleybalclub Ledub. Met een, uit de familie geleende, mini cooper cabrio werd Yvon door de kroegeigenaar naar zijn café gebracht waar familie, vrienden en vele kennissen en dorpsgenoten op haar stonden te wachten. Ze werd ontvangen met een hard en lang applaus waarna ze zichtbaar verrast plaats nam op het podium, daar werd ze toegesproken door onder andere Burgemeester Marga Vermue, en de voorzitter van Ledub dhr. Elschot.

Burgemeester Marga Vermue was vol lof over de prestatie die Yvon en haar team had neergezet in Rio, en gaf toe dat ook zei ‘s nachts de wekker had gezet om de wedstrijden live op TV te kunnen volgen. Volgens Vermue stond heel Budel achter haar en volgde vrijwel iedereen de volleybaldames, in het dorp werd er dan ook veel over gesproken, Budel werd één. Dat merkte ook Yvon die vele enthousiaste berichtjes ontving toen ze nog in Rio verbleef, en die door veel mensen werd aangesproken toen ze een rondje over de Budelse kermis maakte, dat is even wennen aldus Beliën.

Voor de gemeente Cranendonck was de rol van Yvon in het Nederlands Damesvolleybalteam aanleiding voor het toekennen van het eerbetoon in de vorm van de draagspeld in zilver, als blijk van waardering en respect voor haar bijzondere prestatie op de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Haar enthousiasme, gedrevenheid en sportiviteit maakte Yvon tot een van de succesvolste speelsters in het team en dat verdiend een bijzondere waardering. Uiteraard stond er ook een mooie bos bloemen klaar die ze kreeg overhandigd van een super trotse Burgemeester. ,,Chapeau dames! Jullie hebben het fantastisch gedaan en Yvon, ik denk dat je een voorbeeld bent voor vele. Veel succes in Italië en geniet er vooral van, houd dat vast!” aldus Burgemeester Vermue.

Ook voorzitter van VC Ledub Vincent Elschot feliciteerde de 22 jarige sportster: ,,je bent echt een voorbeeld voor alle kinderen maar ook volwassenen die willen gaan volleyballen. In 2004 ben je begonnen bij de mini’s van Ledub, dat maakt dat je een bliksemcarrière hebt gehad want 12 jaar later sta je dus hier op het podium, met een interland en Olympische deelname in de pocket. We zijn allemaal super, super trots op je Yvon, donderdagavond stond je alweer training te geven in onze sporthal, wat een gedrevenheid! We willen je dan ook bij deze uitroepen tot erelid van onze volleybalclub. In onze ogen iets heel bijzonders, er zijn immers maar 8 ereleden benoemd in de 50 jaar die onze club reeds bestaat, en ik kan je zeggen.. die hebben allemaal de dubbele leeftijd van jou! Gefeliciteerd!”

Tot slot sprak de trotse kroegeigenaar zijn nichtje, haar ouders en zus nog even kort toe, hij had samen met meester goudsmid Julian Wyczisk een mooie gouden plak die Yvon in ontvangst mocht nemen, want volgens Pront, de overige aanwezigen en de hele Buulse gemeenschap hadden de volleybaldames deze keihard verdiend!

Na het officiële gedeelte was het tijd om eens goed te proosten op de mooie prestatie die Yvon en haar team heeft neergezet in Rio, de plaatselijke brouwerij sponsorde 2 vaten bier dus het feest kon beginnen! Yvon heeft na een hele drukke tijd nu even vakantie om heerlijk bij te komen van haar Olympische avontuur. Op korte termijn gaat ze weer aan de slag bij haar club in Italië, waarvoor ze zal verhuizen van Piacenza naar Modena, omdat haar club River Volley Piacenza daarnaartoe gaat.

Over Yvon Beliën
Yvon Beliën is geboren in Budel op 28 december 1993, ze is bijna 1.90 meter. Haar sportloopbaan begon ze in haar geboorteplaats bij VC Ledub, in 2009 stapte ze over naar Summa Peelpush in Meijel. In 2010 nam ze deel aan het EK met het Nederlandse juniorenteam. In 2011 werd ze midden blokkeerder bij VC Weert en won het team 2 keer achter elkaar de Nederlandse Supercup. Ze debuteerde in 2013 in het Nederlands team en nam deel aan de World Grand Prix Volleybal. Aansluitend daarop stapte ze dat jaar over naar de Duitse Bondsligavereniging Ladies in Black Aachen. Daarmee bereikte ze in 2014 de halve finale van het Duitse Kampioenschap, het grootste succes uit de verenigingshistorie. Daarna maakte ze de overstap naar de duitse club Schwerin SC. Ze behaalde op het EK in 2015 de zilveren medaille. Met het Nederlands vrouwenteam werd ze in eigen land vice – Europees kampioen. Het Italiaanse River Volley Piacenza werd haar nieuwe sportieve thuisbasis waar ze tot op heden speelt.

[nggallery id=’4241’]

Bijdrage van Foto Hammie