Edelhertenbronst in het Weerterbos

Foto door: Henk Heijligers

Door de hittegolf van afgelopen week was het nog een tamme bedoeling in het Weerterbos. Nu de temperaturen weer gezakt zijn tot normale waarden zullen ook de edelherten in het Weerterbos hun normale gedrag oppakken en zal de bronst met burlende herten losbarsten. Je kan die bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis zelf meemaken.

Het Weerterbos, grotendeels eigendom van Stichting het Limburgs Landschap, ligt ten noordwesten van Weert. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Indrukwekkend
Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels met hindes. In de periode september en oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust weer terug in het Weerterbos.

Bronst en burlen [verplichte aanmelden| € 2,50 per persoon]
Tot 9 oktober worden er dagelijks excursies georganiseerd naar de burlende edelherten. Een overzicht met excursiedata vind je op http://limburgs-landschap.nl/item/edelherten. Voor alle excursies geldt dat aanmelden verplicht is. De kosten bedragen € 2,50 per persoon, jouw bijdrage wordt gebruikt voor educatieve schoolprojecten in het Weerterbos.