[HBU] Vonnis na botsing met kat

Na de rechtsvraag van Henk van Wel van Hoeberechts Advocaten weten we inmiddels hoe enkelen van U zouden berechten.

Fietser Rinus kwam in botsing met een opeens overstekende kat. Rinus moest met botbreuken (in linkerbekken en borstwervel) naar het ziekenhuis en had ook flinke schade aan zijn fiets. Rinus had gehoord dat de eigenaar of bezitter van een kat aansprakelijk is voor die schade. (Lees meer: https://www.weertdegekste.nl/2016/08/hoe-berecht-u-in-botsing-met-een-kat/)

Hier volgt het vonnis van de rechter:
Of iemand een dier houdt en of hij of zij dit voor zichzelf doet (en dan bezitter is) of voor een ander, wordt beoordeeld naar verkeersopvatting en op grond van uiterlijke feiten.

De familie Punt heeft gemotiveerd betwist dat sprake is van bezit van de kat Streep en heeft een plausibele verklaringen gegeven voor de feiten, dat de kat vaker in de buurt van hun huis was, voor het plaatsen van de foto op facebook en voor de overige aangevoerde feiten. Ook hebben ze verklaringen van drie buurtbewoners overgelegd, dat het een zwerfkat betrof. Bovendien heeft niet de familie de beslissing genomen om de kat te laten inslapen, maar heeft de dierenarts dat gedaan.

De berichten op facebook bieden onvoldoende aanknopingspunten om daaruit te kunnen concluderen, dat de familie Punt bezitter was van Streep. De familie Punt is dan ook niet aansprakelijk voor de schade van Rinus.